A Tesla Model 3 az Év Autója finalistái között

Nemsokára ismét kiválasztásra kerül az év legjobb autója az amerikai Motor Trend magazin által, és a döntősök között szerepel a Tesla Model 3 is. A 26 jelölt között idén rekordszámú villanyautó szerepelt. Négy, teljesen elektromos modell is versenybe került a díjért, mégpedig a Tesla Model 3, az új Nissan Leaf, a Hyundai IONIQ EV, és a Smart ForTwo ED, a hibridek közül pedig a Kia Niro és a Toyota Prius Prime is jó eséllyel indulhatott a győzelemért. Egy hetes folyamatos tesztelés és értékelés után az elektromosok közül egyedül a Model 3 tudott bejutni a finalisták közé, ahol egyébként az Alfa Romeo Giuliával, a Honda Accorddal, a Honda Civic Type R-rel, a Kia Stingerrel, a Kia Rioval, a Lexus LC-vel, és a Porsche Panamerával száll szembe a díj megszerzéséért.

A 2018-as díj megszerzéséért induló autók. Már csak 8-an maradtak, Forrás: Motor Trend

A Motor Trend Car of the Year (COTY) kitüntetést egy vörös szőnyeges rendezvény keretében adják át minden évben a legjobb új, vagy legtöbbet fejlődött modellnek. A jelölteket a következő fő szempontok alapján bírálják el: biztonság, hatékonyság, érték, előrelépés a tervezésben, mérnöki kiválóság, és a szándékolt funkcióhoz mért teljesítmény. A legelső ilyen eseményt 1949-ben rendezték meg, amikor a Cadillac nyerte meg a díjat V8-as motorjáért, a legelső Év Autója címeket ugyanis még gyártók és divíziók kapták, nem modellek. A legutóbbi, a 2017-es évre választott autó a Chevrolet Bolt EV volt, mely a Tesla Model S-t is maga mögé taszította, köszönhetően sokkal alacsonyabb árának. A Motor Trend díjára egyébként a legtekintélyesebb, legnagyobb elismerést jelentő jutalomként tekintenek a gyártók, de nem összekeverendő az Európai Év Autója címmel, melyet szintén gyakran rövidítenek COTY-ként, és európai autós újságírók hozzák meg a végső döntést.

A tavalyi győztes: Chevy Bolt EV, Forrás: InsideEVs

A Motor Trend honlapján minden jelöltre egyéni értékelés olvasható. A 2018-as Nissan Leaf előnyeként például az árát, a vonzó megjelenését, és a félig önműködő vezetési lehetőséget említik a tesztelők, míg hátrányként a gyenge hatótávot (legalábbis a Chevy Bolt EV-vel összehasonlítva), és a CHAdeMO csatlakozót sorakoztatják fel.

A döntős Tesla Model 3 sorsát szintén a hatótávja döntötte el, csak az ő esetében pozitív irányba, míg negatívumként a hátsó ülésen helyet foglaló utasok kényelme, és a beltéri anyaghasználat merült fel.

Az Év Autója díj mellett kiosztásra kerül az Év Kamionja és az Év SUV-ja is. A gálát november 27-én rendezik meg Los Angelesben, ahol kiderül, hogy képes lesz-e a mostanában a gyártási problémái miatt rivaldafénybe kerülő Model 3 legyőzni hét hagyományos meghajtású riválisát, és a 2018-as év legjobb autója lenni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.