Elkészült az Elon Musk által megígért hatalmas akkumulátorpark

Az elmúlt évben Dél-Ausztrália energiarendszere a szélsőséges időjárás következtében többször is összeomlott, ami ahhoz vezette a helyi döntéshozókat, hogy egy sokkal megbízhatóbb, hosszú távon is fenntartható rendszert hozzanak létre, az ausztrálok számára már nem teljesen ismeretlen megújuló energiaforrások használatával. A szélenergia hasznosítására épülő projekthez egy 100 MW teljesítményű energiatároló egység megépítéséről döntöttek, melyet a hasonló programokban már rengeteg tapasztalatot szerzett Tesla el is vállalt. Nem is akárhogyan, ugyanis Elon Musk egy Twitter beszélgetésben megígérte, hogy a szerződés megkötésétől számított 100 napon belül elkészül az akkumulátorpark, ha pedig mégsem, akkor az energiatárolót teljesen ingyen építi meg.

Az akkumulátor helye júliusban, az építkezés megkezdése előtt, Forrás: ABC ausztrál hírportál

A dél-ausztráliai projekt határideje december 1., de a helyi újságok már ma arról számoltak be, hogy az aksik telepítése teljes mértékben elkészült, már csak a rendszer tesztelése van hátra, mielőtt élesben is működésbe léphetnek. Ezzel a Tesla vezérigazgatója nem csupán teljesítette ígéretét, hanem 8 napot le is faragott az amúgy is szinte lehetetlennek tűnő 100 napos teljesítési időből.

Forrás: ABC ausztrál hírportál

A Tesla Powerpack rendszere a Jamestown városától nem messze működő, a francia Neoen vállalat tulajdonában álló Hornsdale szélparktól kapja az áramot, melyet az alacsony energiafelhasználású időszakokban az akkumulátorokban tárolnak. A 129 megawattórányi elektromossággal körülbelül 30 000 háztartás energiaellátását tudja biztosítani az akkupark, kicsivel több mint egy órán keresztül. A Tesla ezzel a munkájával létrehozta a világ legnagyobb és legerősebb akkumulátorát, melyhez a Powerpackeket a nevadai Gigafactory 1-ből biztosítja. A közel 50 millió dolláros (átszámítva 13,1 milliárd forintos) energiatároló-rendszer a helybéliek szerint a térség energiamixének fontos részévé fog válni.

Forrás: ABC ausztrál hírportál

Elon Musk vállalatát mostanában rengeteg kritika éri kiemelten a Model 3 gyártásának elhúzódása miatt. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a Tesla nem csak autógyártóként van jelen a piacon, hanem energetikai vállalatként is, s nevéhez olyan hatalmas kaliberű munkálatok fűződnek, mint a jelenlegi ausztrál energiatároló, Puerto Rico teljes elektromos hálózatának helyreállítása, vagy éppen távoli kis szigetek energiaellátásának biztosítása.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.