A Tesla tovább harcol a visszapillantó tükrök ellen

Emlékszik még valaki az eredeti Model X prototípusra? Mi volt a legfurább rajta? Nem, nem a  sólyom szárnyak…. Na segítek, itt van egy régi kép abból az időből amikor az autó még csak ilyen szép rendereken létezett.

Forrás: Tesla

Hát persze, hogy a külső visszapillantó tükrökről beszélünk!

Mint azt Franz von Holzhausen, a Tesla főtervezője egy 2013-as interjúban elmondta a Greencarreports újságírójának, egy autó külső visszapillantó tükrei a teljes légellenállás akár 3-6 százalékát is kitehetik. Elsőre ez talán nem tűnik soknak, de a hatótáv növelés érdekében folytatott harcban minden egyes százalék kilométerekben mérhető.

A csatát a Tesla végül elbukta, az amerikai jogalkotók nem voltak még készek arra, hogy kamerákra bízzák ezt a feladatot, de gyanítom a törvényhozás meggyőzése Európában sem lett volna egy fáklyásmenet. Így aztán a Model X, a ma megszokott formájában, visszapillantó tükrökkel került végül forgalomba és a Model 3-nál is inkább a speciális műanyag dísztárcsákkal faragtak le 10%-ot a fogyasztásból.

Azért ezt a dísztárcsát még szokni kell, de ha tényleg 40-50 kilométert jelent… Forrás: teslarati.com

De Elon Musk elég makacs ember és úgy tűnik most sem adja fel. Ezt a cikket egy kérdéssel kezdtem amit most kis változtatással megismétlek: mi volt a legfurább közös tulajdonság a múlt héten bemutatott Semi és Roadster 2 dizájnjában? Hát persze, hogy a tükrök (hiánya)!

Forrás: Tesla

Mint azt a fenti képen is látjuk, a kamion esetében elég ötletesen oldották meg a „pótlást”. A vezetőfülke jobb és bal oldalán 1-1 a Model 3-ból ismerhető, vízszintes tájolású monitor van. Ezeken pedig bal, illetve jobb oldalt, a képernyő 1/3-át a virtuális visszapillantó tükör, azaz a kamion tetején található 1-1 kamera képe tölti ki.

Szarvacskák elöl és oldalnézetből: ezek a Semi kamerái. Forrás: Tesla

A roadster esetében sincs ez másképp – bár a belső megoldást még nem mutatták meg, az autó külsején itt sincsenek tükrök, így minden bizonnyal valahol el van rejtve 1-1 kis kamera erre a célra.

De mit gondol a kedves olvasó? Ön szerint is maradi hülyeség 2017-ben kötelezővé tenni a tükröket? Ön el tudná képzelni az autóját monitorral tükör helyett?

Tükröm tükröm mondd meg nékem: vajon gyártásba kerülhet-e így ez az autó 2020-ban? Forrás: Tesla
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.