7 év börtön, $400,000 büntetés: megszületett az első ítélet a VW „dieselgate” ügyben

2015 szeptemberében bombaként robbant a hír: a VW, a világ legnagyobb autókonszernje, évek óta csalt az emissziós teszteken és hazudott az állami szerveknek autóik károsanyag kibocsátásáról. Most megszületett az első ítélet az amerikai büntetőeljárásban.

Really? Clean Diesel? Forrás: VW

Talán nem kell Ádámig és Éváig visszamennünk, a Villanyautósok olvasói minden bizonnyal pontosan emlékeznek a valaha volt egyik legnagyobb autóipari botrány részleteire. Arról már eddig is lehetett tudni, hogy a vállalatnak 14.7 milliárd dollárjába került az egyezség az amerikai kormánnyal, melynek keretében vissza kellett vásárolniuk, vagy ki kellett javítaniuk a „hibás” autókat, kártérítést kellett fizetniük az Egyesült Államoknak a környezeti terhelésért és zéró emissziós autókba és töltőhálózatokba kellett invesztálniuk. És ez csak az USA, mások is sorban állnak.

Tegnap viszont megszületett az ítélet a csalásban résztvevő VW vezetők közül elsőként Oliver Schmid ügyében. Schmidt a VW amerikai környezetvédelmi vezetője volt és ebben a minőségében ő felelt az adatok hitelességért. Az amerikai hatóságok nyomozása során világossá vált, hogy tudott róla, hogy az adatok hamisak, az autóik szennyeznek és szándékosan csalnak a teszteken. A férfit idén januárban tartóztatták le a Miami Nemzetközi Repülőtér egyik WC-jében, amikor éppen családjával vakációzott az Államokban.

Oliver Schmidt, VW. Forrás: EPA/Joe Wilssens

Természetesen Schmidt nem egyedül felelős a történtekért és amikor az amerikai jogrend sajátosságaként, kumulatív büntetésként megkínálták az ügyészek egy lehetséges 169 éves börtönbüntetéssel, elkezdett együttműködni a hatóságokkal. Elmondta, a csalásról a VW vezetésében is tudtak, magas rangú ügyvédek hagyták jóvá a jelentéseket, ő csak abban hibás, hogy követte az utasításaikat.

Ennek fényében, az enyhítő körülmények és együttműködése okán, 5 évet kapott összeesküvés bűntette, 2 évet pedig a Tiszta Levegő Rendelet megsértése miatt, továbbá 400,000 dollár büntetést kell fizetnie.

A botrány további 6 gyanúsítottja továbbra is körözés alatt van, de Németországban bujkálnak.

VW Golf TDI clean diesel. Forrás: Wikipedia
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.