Átverte a GM a Peugeot-ot? Áll a bál az Opel eladása körül!

Úgy látszik igazak voltak a pletykák a Bolt/Ampera-e gyártásának veszteségeiről és ez most sokba fájhat a General Motorsnak. Mint a Reuters megtudta, a francia PSA konszern 600-800 millió Eurót követel vissza az Opelért fizetett összegből, mivel úgy érzi, megtévesztették az amerikaiak.

Kártyavár

Az Amerikában Chevrolet Bolt, Európában Opel Ampera-E név alatt futó autó hamar belopta magát a villanyautósok szívébe, hiszen megfelelő hatótávot nyújt kompakt méretben, elfogadható áron. Azonban nem tehetünk úgy, mintha nem hallottunk volna már évek óta arról, hogy a modell gyártása komoly veszteségeket termel a GM-nek, konkrétan autónkénti 74009000 dollár körüli összegről lehetett hallani.

A tavalyi amerikai „Év autója” győztes: Chevy Bolt EV, Forrás: InsideEVs

Hogy mégis miért „érte meg” akkor a gyártás az amerikaiaknak?

Nos az USA több államában egy úgynevezett ZEV Credit rendszer van, ami hasonló célokat kíván elérni, mint az EU rendeletei az autógyártók teljes flottájának CO2 kibocsátásáról. A rendszerek működősi elve nagyvonalakban megegyezik: az autógyártók választhatnak, hogy vagy megfelelő számú zéró emissziós autót állítanak elő évente, vagy büntetést fizetnek az államnak.

A büntetést elkerülendő követte a GM a Bolttal azt a stratégiát, miszerint hajlandó volt a megfelelő eladási darabszámok érdekében veszteségesen előállítani és értékesíteni, csak hogy elkerülje a még drágább büntetést. Ezt persze nyilvánosan soha nem ismerték el, de csodák nincsenek. Nem véletlen, hogy a Tesla is egy irdatlan nagy akkumulátor gyárat épít a Model 3-nak és, egyes számítások szerint, így is majd csak a heti 2-3 ezres darabszám felett válik gazdaságossá az autó értékesítése.

Az igazság pillanata

A Bolt/Ampera-e veszteségeit tehát csak úgy lehetett elfedni, hogy nem magát az autót tervezték nyereségesre, hanem, konszern szinten, az elkerülendő büntetés összegénél kevesebb veszteséggel számoltak.

Csakhogy ez a matek addig működött csak, amíg a Bolt, illetve európai ikertestvére az Ampera-e a GM flottáját gazdagította és nem kellett önállóan is megállnia a helyét. Most, viszont, hogy a PSA konszern átvette az Opel-t, pestiesen szólva kiborult a bili. A franciák szerint a szerződés aláírását követően pár héttel később, az Opel flotta CO2 stratégiájának áttekintése közben jöttek csak rá, hogy a német GM leánynak nagyon nincs ilyen. Illetve van: a kb. autónként 10 ezer Euró veszteséget termelő Ampera-E értékesítésével kívánták ellensúlyozni a korszerűtlen, 5-7 év elmaradásban lévő  belsőégésű modelljeik kibocsátását.

Azért nem minden Opel ilyen rossz, de ez a Corsa elég beteg. Forrás: Youtube / Levent Keskin

Csakhogy a PSA ebből nem kér. Mint mondják, a GM technikai megoldásai nem rentábilisak az Ampera-e esetében, ezért nincs más megoldás, azonnali hatállyal le kell állítaniuk a modell forgalmazását. Ez viszont azt jelenti, hogy az évi tervezett 20 ezer eladott villany-Opel nélkül autónként kb. 6 grammal túllépik az EU előírásokat és komoly büntetéseket kell majd fizetniük az EU-nak minden évben amíg nem állítják át az Opel modelleket PSA alapokra, ezért követelik vissza a több mint fél milliárd Eurót.

A GM persze hallani sem akar erről, úgyhogy valószínűleg per lesz az ügyből.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.