Lengyelországban is zöld rendszámot kapnak a környezetbarát autók

Nem túl gyakori, hogy Magyarország egy új technológia bevezetésében valamilyen téren az élen tud járni, de az elektromobilitásban ez úgy néz ki, hogy sikerült. A magyar kormány 2015-ben úgy döntött, hogy a külső energiaforrásból tölthető, alternatív meghajtású járműveket új kategóriákba sorolja, és zöld alapszínű rendszámmal különbözteti meg a forgalomban közlekedő többi autótól. A jól látható azonosító lehetőséget biztosít arra, hogy az ilyen autókhoz könnyen ellenőrizhető módon kedvezményeket lehessen biztosítani. Bár a zöld rendszám bevezetésekor többféle kedvezményről is szó volt, széles körben Magyarországon az ingyenes parkolás terjedt el.

A könnyű azonosíthatóság azonban máshol is igény, így más országok is igyekeznek valahogy jelölni a környezetkímélő autókat. Ausztriában 2017 áprilisától vezettek be hasonló megoldást, ők a megszokott fehér alapon zöld betűkkel és számjegyekkel különböztetik meg az elektromos autókat, amely talán távolról kevésbé feltűnő, mint a magyar megoldás, de az ilyen rendszámmal autózók bizonyos sebességkorlátozások alól kapnak felmentést. Németországban a szín egyáltalán nem változik, de a rendszám végére kerülő E betűvel megkülönböztetik az elektromos autókat. Nagy-Britanniában pedig 2019 őszén kezdtek el dolgozni a zöld rendszám bevezetésén.

Lengyelországban a rendszám alapszíneként a magyarhoz hasonló árnyalatú zöldet választották (fotó: Andrzej Opala / Urząd Dzielnicy Praga-Południe)

A legfrissebb zöld rendszámos nemzet Lengyelország, ahol 2020. január 1-től indult meg a megkülönböztető rendszámok kiadása. Lengyelországban viszonylag alacsony az elektromos autók száma, de úgy tűnik a kormány ezen szeretne változtatni a szintén idén bevezetett támogatási rendszerrel. A magyarral szinte teljesen azonos zöld alapszínű rendszám nem teljesen újdonság, mivel már 2018-ban törvénybe foglalták ennek lehetőségét, azonban akkor nem határozták meg a rendszám pontos megjelenését. Lengyelországban ez a megkülönböztetés nem jár a konnektorról tölthető hibrideknek (PHEV), csak az akkumulátoros tisztán elektromos és a hidrogén üzemű járművek élvezhetik majd az ehhez kapcsolódó előnyöket. A BEV (akkus elektromos) és FCV (hidrogén tüzelőanyagcellás) járműveket a rendszámra ragasztott matrica különíti el egymástól. A korábban regisztrált járművek tulajdonosainak nem kötelező a rendszámcsere.

Az első magyar zöld rendszám, Forrás: Alternatív Energia

A zöld alapszín azért is előnyös, mert nem csak a parkolóőrök munkáját teszi egyszerűbbé, de egyfajta reklámhordozóként is működik: a forgalom minden résztvevője számára feltűnő, így hirdeti az elektromobilitás rohamos terjedését, nap mint nap felhívja a még hagyományos autóval közlekedők figyelmét arra, hogy milyen sokan váltottak már.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.