Főoldal » zöld rendszám » Zöld rendszámot vezetnének be Angliában is

Zöld rendszámot vezetnének be Angliában is

Magyar villanyautósként külföldön autózva tapasztalhatjuk meg leginkább a magyarországi zöld rendszám (pontosabban annak hiányának) egy rejtett előnyét. A megkülönböztető rendszámszín látványosan, már messziről felhívja a figyelmet a forgalomban haladó környezetkímélő autókra, így a kedvezmények mellett ez egy remek reklámhordozó is a villanyautózás számára. Az utca embere folyamatosan szembesül azzal, hogy egyre több tiszta üzemű autó közlekedik nagyvárosaink utcáin.

A brit zöld rendszám egyik lehetséges változata (forrás: www.gov.uk)

Azt nem tudjuk, hogy a magyar példa tetszett meg más országok döntéshozóinak, vagy tőlünk függetlenül merült fel hasonló ötlet, azonban nem sokkal a magyar zöld rendszám bevezetése után Ausztriában is megjelent egy hasonló megoldás, bár ők nem a messziről látványos zöld alapon fekete betűs, inkább a szokásos fehér alapot megtartva, zöld betűs megoldást választottak.

Most pedig az Egyesült Királyság Közlekedési Minisztériuma vetette fel a megkülönböztető rendszám bevezetésének ötletét. Az Egyesült Királyságban 2050-re a teljes karbonsemlegességet tűzték ki célként, melynek megvalósításához jó ütemben haladnak, korábban mi is rengeteg ottani elektromos autó töltő telepítésről számoltunk be. A zöld rendszámtábla bevezetéséről indult egyeztetés célja a nulla emissziós járművek megkülönböztetése, egyrészt azért, hogy egyszerűbb legyen a környezetbarát autóknak biztosított kedvezmények ellenőrzése, melyek lehetnek mentességek, illetve kedvezmények behajtási díjak, parkolási díjak, útdíjak stb. alól.

Még nem döntöttek, hogy a magyarhoz hasonló zöld háttérszínt választják vagy egyéb megoldást (forrás: www.gov.uk)

Egyértelmű cél az is, hogy feltűnőbbek legyenek a forgalomban közlekedő környezetbarát autók, ugyanis a britek is úgy vélik, hogy a zöld rendszám egy speciális reklámtáblaként népszerűsítheti az állampolgárok körében a környezetkímélő közlekedést. A pontos megvalósításról egyelőre nem döntöttek, felmerült, hogy egy zöld sáv vagy egy zöld pont különböztesse meg az új rendszámtáblákat, de a nálunk alkalmazotthoz hasonló, teljesen zöld háttérszínű megoldás is a lehetséges változatok között szerepel. A végső döntés előtt szeretnék megkérdezni az iparág szereplőinek véleménye mellett a lakosságot is.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.