Már a harmadik villanyautójának gyártására készül a Volvo?

Idén ősszel kezdetét veszi egy akkumulátorgyár építése a Dél-Karolina állambeli Ridgeville városában az Egyesült Államokban, ahol a The Post and Courier hírportál információi szerint a Volvo XC90 SUV tisztán elektromos változatához készülnek majd az aksik. Ez a modell még be sem mutatkozott, jelenleg az egyetlen belsőégésű motort nélkülöző Volvo személyautó az XC40 Recharge, mely idén kerül a kereskedésekbe. Ez a kompakt divatterepjáró azonban a CMA padlólemezbe lett belefaragva, míg az XC90 az első modell volt a vállalat SPA (Scalable Product Architecture) platformján, így műszaki kapcsolat nemigen lesz a két villanyautó között.

Volvo XC40 Recharge

Az XC90 jelenlegi generációja 2014-ben jelent meg, és a híresztelések szerint 2022-ben eshet át egy újabb nagyobb átalakuláson, amivel egy időben a Recharge jelzést viselő zéró emissziós változat is megérkezik. Ha a svéd márka tartani tudja az ígéretét, miszerint ezentúl minden évben piacra dob egy új teljesen elektromos modellt, akkor a két év múlva érkező nagy méretű XC90 Recharge a gyártó harmadik villanyautója lesz a kínálatban. Azt egyelőre nem tudni, hogy jövőre az XC60 villanyos újjászületésének lehetünk-e szemtanúi, vagy egy másik modellbe kerül be az akkumulátor.

Volvo XC90 PHEV

Az akkugyár közvetlenül a 2017-ben nyitott ridgevillei létesítmény mellett épül, ahol jelenleg kizárólag az S60 szedán készül, és kerül egy része exportálásra többek között Európába. A közepes méretű szedán teljes elektromosítása jelenleg nincs terve véve. A következő generációs XC90 termeléséhez a Volvo korábban egy 600 millió dolláros beruházást jelentett be a helyszínen, ami egy második gyártósor, új irodák, és egy tréningközpont építését fogja fedezni. Az új akkugyárról szóló hír nem említ saját cellagyártást, így vélhetően mindössze az akkupakkok összeszerelése történik majd a helyszínen.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.