Főoldal » elektromos autó » A cégek, vállalkozók kimaradtak a villanyautós pályázatból

A cégek, vállalkozók kimaradtak a villanyautós pályázatból

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium pénteki sajtóközleményéből már tudjuk,  hogy a személyszállítók (taxisok) a tavalyi 55% helyett idén csak 45%-os támogatásra pályázhatnak elektromos autó vásárlása esetén, de az autó maximum 15 milliós vételára változatlan maradt. A taxis pályázat keretösszege 3 milliárd forintra emelkedett az előző évi 2 milliárdról, így minimum 444 új tisztán elektromos taxi kerülhet az ország útjaira. Ha akad majd a vásárlók között olyan is, aki 15 millió forintnál olcsóbb autót választ, akkor ennél több autóra is futja majd a keretből.

Az IFKA honlapján ma reggel megjelent a magyarországi lakóhellyel rendelkező természetes személyek, civil szervezeteknek, egyesületeknek és felsőoktatási intézményeknek szóló pályázat, szintén 3 milliárd forintos keretösszeggel. A pályázat egyik legnagyobb meglepetése, hogy a cégek és vállalkozások kimaradtak a felsorolásból. A pályázat keretein belül magánszemélyek maximum egy, a civil szervezetek és intézmények pedig maximum 5 autó beszerzésére pályázhatnak.

 

A tavalyi pályázat során 27 óra alatt merült ki az összesen 5 milliárdos keretösszeg, az idén azonban lényegesen kevésbé fenyeget ez a veszély. Először is a cégek kizárásával csökkent a jogosultak köre. Ezen kívül a pályázat 3 fordulóban nyújtható be, mindegyik szakaszban a keretösszeg harmada, azaz maximum 1 milliárd használható fel (kivéve a harmadik szakaszban, amikor az első két kör esetlegesen megmaradt keretösszege újra megpályázható lesz).

A legfontosabb újdonság azonban az, hogy nem elég a vásárlási szándék a pályázat benyújtásához, hanem a gépjármű megrendelése is feltétel. A megrendelés nem lehet korábbi, mint a pályázati kiírás megjelenésének napja. Azaz előbb kell ellátogatni az autókereskedésbe, kiválasztani és megrendelni az autót, majd ez után nyújtható be a pályázat az IFKA honlapján. Érdekes és kockázatos forgatókönyv lehet az az opció, ha a megrendelést követően valakinek nem jut a támogatás keretösszegéből.

Az új autók mellett maximum 12 hónapos, maximum 6000 kilométert futott tesztautókra is igénybe vehető a támogatás. Ennek érdekessége, hogy a korábbi szabályok szerint 6 hónapos és maximum 6000 kilométert futott autó minősült új autónak, de a 6 hónapos határt a pályázat megduplázta.

Kíváncsian várjuk, hogy a cégek részére a későbbiekben megjelenik-e majd egy külön pályázati kiírás, vagy az idei évben ők kimaradnak a pénzosztásból? A most meghirdetett pályázat kódja E-AUTO-2021 / lakossági, ami erősen arra utal, hogy hamarosan érkezik egy másik kiírás jogi személyek számára.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.