Tényleg nem segít az elektromos autó? – 2. rész

Egy néhány héttel ezelőtt megjelent cikkünkben annak jártunk utána, hogy az elektromos autók milyen hatással voltak Norvégia olajfogyasztására. A választás nem véletlen, hiszen Norvégia az az ország, ahol a világon a legmagasabb az elektromos autók aránya: 2021-ben már a személygépkocsik és kishaszonjárművek 14%-a tisztán elektromos volt. Egy ekkora arány pedig nyilvánvalóan hatással van az olajfelhasználásra is, nem igaz?

A válasz az, hogy igen is, meg nem is. Arra jutottunk ugyanis, hogy a közúti közlekedés felhasználása 2012 és 2019 között valóban csökkent 13%-kal, ám az egyéb célú felhasználás növekedése ellensúlyozta azt, így összességében stagnált az olaj iránti kereslet. Ám nézhetjük úgy is, hogy az elektromos autók nélkül növekedett volna az olaj felhasználása, amit így sikerült elkerülni.

Ezúttal a BloombergNEF segítségével azt nézzük meg, hogy globálisan mekkora hatással vannak az elektromos járművek az olaj iránti keresletre.

A világ olajtermelése, kisebb-nagyobb megtorpanásokkal, de folyamatosan növekszik. Az ezredfordulón még csak napi 78 millió hordónál jártunk, ami 2018-ban napi 100,5 millió hordón tetőzött, mielőtt a járvány miatt visszazuhant volna 94 millió hordó alá. Tavaly a gazdaság fellendülésének köszönhetően újra növekedésnek indult a termelés, ami 95,6 millió hordót ért el, az már azonban nem látszik a grafikonon, hogy az év utolsó hónapjában 98 millió hordónál jártunk, nem sokkal lemaradva a pandémia előtti csúcstól.

A BloombergNEF annak próbált utánajárni, hogy milyen hatása van az elektromos járműveknek az olaj iránti keresletre. Ennek becslése során azt vették alapul, hogy minden elektromos jármű egy hagyományos járművet helyettesít, majd megnézték, hogy egy-egy országban mekkora a járművek átlagos fogyasztása és éves futásteljesítménye.

A tavalyi évben 6 milliónál is több külső forrásból tölthető autót adtak el világszerte, ezek 70%-a volt tisztán elektromos, így a globális állomány év végére meghaladta a 16 milliót, amiből bő 11 milliót tettek ki a tisztán elektromos személygépkocsik. Emellett persze számtalan két- és háromkerekű jármű, illetve busz is gyarapította az elektromos meghajtású járművek táborát.

Mindezek alapján a BloombergNEF úgy kalkulált, hogy 2021-ben napi másfél millió hordóval kevesebb olajat használtunk fel az elektrifikációnak köszönhetően. Az egyes járműkategóriák eltérő mértékben járultak hozzá a kereslet mérsékléséhez. Az Ázsiában nagy népszerűségnek örvendő két- és háromkerekű járművek adták a másfél millió hordós csökkenés 67%-át, a buszok részesedése 16%-ot, a személygépkocsiké 13%-ot, a haszongépjárműveké pedig 4%-ot tett ki.

Kép: Axios

Az elért megtakarítás majdnem megduplázódott 2015 óta, amikor 725 ezer hordónál jártunk. A napi másfél millió hordó megegyezik Oroszország háború előtti olajexportjának harmadával, vagy Franciaország 2019-es olajfogyasztásával.

Természetesen, mint ahogy Norvégiánál, itt is elmondható az, hogy az autók számának és éves futásteljesítményének növekedése, illetve a többi szektor felhasználásának növekedése képes lehet ellensúlyozni, az elektromos autók által okozott keresletcsökkenést, de ha nem lenne elektrifikáció, akkor a helyzet még ennél is rosszabb lenne.

Címlapkép: Wikimedia

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.