Vége a potyázásnak a magyar Tesla Superchargereken

Olvasóink jelentése szerint újra csak Teslák tölthetők a debreceni és miskolci Tesla Superchargereken, melyek a Teslások számára továbbra is ingyenesen használhatók.

Február végén rengeteg ukrán kezdett menekülni a háború elől. Többségük Lengyelország felé, de sokan Magyarország vagy Románia felé hagyták el az országot. Február 28-án a Tesla a menekülők és őket segítők részére megnyitotta és ingyenessé tette minden CCS csatlakozós elektromos autó számára Magyarországon a debreceni és miskolci, Szlovákiában a kassai, valamint Lengyelországban a trzebownisko-i Supercharger töltőállomást.

Debrecen Supercharger (Fotó: Gugg Zsolt)

A nyitást követő napokban megnéztük mi a helyzet Miskolcon és Debrecenben, és úgy tűnt, a magyar villanyautósok nem élnek vissza a helyzettel, kizárólag Teslákkal és ukrán rendszámos egyéb típosokkal találkoztunk. A helyzet azonban rövidesen megváltozott. Egyre több helyi villanyautós kezdte otthoni töltő helyett használni a megnyitott Superchargereket, gyakran azt eredményezve, hogy már a Tesláknak kellett várakozni a töltésre. További kellemetlenséget jelentett, hogy a Teslák navigációja szabadnak jelzett nehány töltőpontot, mivel a nem-Teslák a töltőnyílás elhelyezése és a rövid kábel miatt sokszor két oszlopot foglaltak.

Bár van szabad töltőoszlop, a Teslával mégis sorakozni kell, mivel a nem-Teslák két oszlopot foglalnak (fotó: Juhász Imre)

A problémát többen jelezték a Teslának is. Három hónap után úgy tűnik véget ért a potyázás, az egyéb típosok töltése már nem indul el a debreceni és miskolci Tesla töltőkön, így újra csak 50 kW-os töltőket használhatnak a villanyautósok a keleti országrészben, mivel egyéb szolgáltató egyelőre egyetlen nagyobb teljesítményű töltőt sem telepített a régióban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.