Ennyire biztonságos a Kia EV6

Az Euro NCAP tegnap közzétette legutóbbi töréstesztfordulójának eredményeit, amelyben két villanyautónak, a Kia EV6-nak és a Volvo C40-nek is tanúbizonyságot kellett tennie az utasai és más közlekedők számára nyújtott biztonságról. A Volvo teljesítményéről egy másik cikkben számoltunk be.

A Kia legelső, az alapoktól tisztán elektromosnak épített autója nem okozott meglepetést: sikerült megszereznie mind az öt csillagot, és hasonló eredményekkel zárt, mint padlólemeztestvére, a Hyundai IONIQ 5. A Kia EV6 90%-ot kapott a felnőttutas-védelem kategóriában, az Euro NCAP egyetlen ütközéstípusnál sem értékelte közepesnél rosszabbra az utasok védelmét. A gyerekutas-védelemre 86%-ot kapott a dél-koreai autómodell, ebben a kategóriában a gyerekülések rögzítési pontjait kevesellték a szakértők, így az erre adható 13 pontból csupán 7-et adtak az autónak.

Az EV6 a gyalogosvédelem terén teljesített leggyengébben, 64%-ra, amely az Euro NCAP leírása szerint az aktív motorháztető hiányának tudható be. A biztonsági asszisztensrendszerek vizsgáján 87%-ra végzett a jármű, a szakértők kiemelik, hogy az automata vészfék számos esetben megakadályozta az ütközést.

A Hyundai IONIQ 5, Škoda ENYAQ iV, és Volkswagen ID.4 eredményeiről az alábbi cikkeinkben írtunk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.