Kétéves külföldi képzés vagy felmondás? – ez a kérdés a szerb Fiat-gyárban

Külföldi továbbképzés vagy felmondás között választhatnak a szerbiai Fiat-gyár dolgozói, miután a gyár elektromos autók gyártását készíti elő, és az anyacég, a Stellantis szerint a dolgozókat ehhez át kell képezni, írja az MTI a belgrádi Telegraf napilapra hivatkozva.

Ahogy arról mi is beszámultunk, a Stellantis kragujevaci gyárában Szerbiában (korábbi Fiat-gyár) 2024 közepétől kompakt elektromos modellek gyártását tervezik, majd az évtized végére kizárólag villanyautókat gyártanának.

A Stellantis április végén állapodott meg a szerb kormánnyal (amely a kragujevaci gyár egyharmadának a tulajdonosa), hogy a korábbi Fiat-gyárban elektromos gépjárművek gyártásába kezdenek. A beruházás összértéke 190 millió euró (több mint 73 milliárd forint), amelyből 48 millió eurót a szerb állam biztosít.

Az elektromos autók gyártása 2024 második felében kezdődhet meg, addig azonban a több mint 1800 dolgozónak továbbképzésre, illetve átképzésre van szüksége. Az átállást elősegítendő a dolgozóknak felajánlották, hogy a cég egy másik, külföldi vállalatánál képezhetik magukat tovább a következő két évben, de választhatják a távozást is. Az előzetes hírek szerint néhány nap alatt a dolgozók mintegy negyede jelezte, kész külföldre költözni.

Miközben Európa északi és nyugati országaiban már 10% feletti a tisztán elektromos modellek piaci részesedése az újautó-eladásokban, Szerbiában még nagyon alacsony az érdeklődés a villanyautók iránt, 2021-ben mindössze 50 elektromos autót helyeztek forgalomba az országban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.