Bónuszt fizetnek a téli termelésre optimalizált napelemek után Svájcban

A svájci kormány a napelemes támogatási rendszer reformján dolgozik, miután a jelenleg érvényben lévő szabályok az év végével kifutnak. Az új szabályozással azt szeretné elérni a törvényalkotó, hogy minél több tetőfelületet és épületet vonjanak be az energiatermelésbe, ezen túlmenően pedig az is a célok között szerepel, hogy a téli időszakban a lehetőségekhez mérten maximalizálják a napelemek termelését.

A tervek szerint a 2022. december 31-et követően telepített napelemes rendszerek után egy egyszeri beruházási támogatást fizetne az állam. Ennek összege az adott rendszer névleges teljesítményétől függ: 30 kW-ig 400 CHF/kW, 100 kW-ig 300 CHF/kW, 100 kW felett pedig 270 CHF/kW igényelhető, de a 2 és 5 kW közötti mérettartományban még egy fix összegű, 200 frankos támogatásra is jogosult a tulajdonos. 150 kW felett ugyanakkor már más szabályok alkalmazandók, és egy aukció keretében kell megállapítani az összeget.

Az épületbe integrált rendszerek esetében a fenti összegeknél 10%-kal magasabb támogatás igényelhető. Ebbe a kategóriába az olyan napelemek tartoznak, amelyeknek az áramtermelésen kívül egyéb funkciójuk is van (például árnyékolást biztosítanak), vagy amelyeket a homlokzatba építettek be.

Azok a rendszerek, amely nem a saját felhasználást szolgálják ki, kilowattonként 450 frankos támogatásra jogosultak. Ennek a magasabb összegnek az a célja, hogy minél több napelemet telepítsenek olyan épületekre is, amelyek tetőfelületének mérete és a fogyasztása nem áll arányban, mint például a pajták, vagy a raktárépületek. Korábban ezek az épületek vagy egyáltalán nem voltak kihasználva, vagy csak egy kisebb rendszert telepítettek rájuk, a kormány várakozásai szerint a magasabb összegű támogatásnak köszönhetően ez meg fog változni.

Napelemes sífelvonó Graubünden kantonban. Kép: graubuenden.ch

A csomag legérdekesebb eleme azonban nem is ez, hanem az úgynevezett téli bónusz. Ez alapján kilowattonként további 100 CHF támogatás jár azokra a napelemekre, amelyeknek a dőlésszöge legalább 75 fok, ha pedig épületbe integrált napelemnek számítanak, már kilowattonként 250 CHF igényelhető.

A téli bónusz logikáját az adja, hogy a tél legsötétebb időszakában, amikor a legkevesebb napenergia áll rendelkezésre, a nap alacsony pályája miatt a függőlegeshez közeli dőlésszögű napelemek hozama magasabb, mint az átlagos dőlésszögű háztetőkön lévő napelemeké. Mint arról egy korábbi cikkünkben beszámoltunk, egy a svájci hegyekben, nagy tengerszint feletti magasságban épített, 60 fokos dőlésszöget alkalmazó naperőmű például a téli félévben közel annyit képes termelni, mint a nyári félévben – igaz, ebben fontos szerepet játszik a felhőszint feletti magasság is.

Svájcban tavaly rekord mennyiségű, közel 700 MW napelemes kapacitást telepítettek, ezzel 3,65 GW-ra nőtt az országban található napelemek összesített kapacitása. A helyi napelemes szövetség, a Swissolar előrejelzése szerint idén még nagyobb lesz a növekedés, amely elérheti a 900 MW-ot is.

David Stickelberger, a szervezet igazgatója szerint most különösen észszerű napelemeket telepíteni, amelyek energiát biztosítanak az elektromos autóknak és a hőszivattyúnak, emellett erősítik az ellátásbiztonságot, és védenek az emelkedő energiaárakkal szemben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.