Meglepően magas a téli termelése az alpesi naperőműnek

Az Axpo svájci energetikai cég és az IWB egy 2,2 MW-os vertikális naperőmű építését kezdte meg az Alpok hegyei közt 2500, méteres tengerszint feletti magasságon. 

A naperőmű egy vízerőmű tározójának betongátján kerül elhelyezésre, a kivitelezés 4 hónapon át fog tartani, és már az idén ősszel megkezdheti a működését. A Muttsee víztározó jelenleg közúton megközelíthetetlen, ezért a felszerelést helikopterekkel kellett a helyszínre szállítani, ami nem túl környezetbarát ugyan, de a kibocsátásmentes termelés a Axpo szerint néhány hónapon belül ki fogja egyenlíteni a szállítás karbonlábnyomát. Az építkezés során közel 5000 panelt fognak felszerelni egy 10 ezer m²-es összterületű felületre. A repülések időpontját, útvonalát és magasságát a helyi hatóságokkal egyeztetve határozzák meg, hogy minimalizálják a helyi környezetre és a lakosságra gyakorolt zajterhelést.

Kép: Axpo

Az AlpinSolar névre keresztelt projekt az elkészülte után évi 3,3 GWh villamos energiát lesz képes  előállítani, amelyet a szupermarketeket üzemeltető Denner fog felhasználni egy 20 évre szóló áramvásárlási szerződés keretében. Az erőmű különlegessége, hogy az éves termelésének körülbelül felét a téli félévben fogja megtermelni, amikor egyébként szűkösen áll rendelkezésre a megújuló energia. Ez a kimagasló téli teljesítmény annak köszönhető, hogy a napelemek a felhőszint felett helyezkednek el, de a közel függőleges pozíciójuk, a hideg, és a hóról visszaverődő napfény (albedó hatás) is jótékony hatással van a téli termelésére.

Az alacsony tengerszint feletti magasságon épített, 35 fokos dőlésszöget alkalmazó naperőmű (világoskék), és a hegyekben épített, 60 fokos dőlészöget alkalmazó naperőmű (sötétkék) termelésének összehasonlítása. Forrás: alpinsolar.ch

Az elérhető svájci támogatások a kisebb rendszereknek kedveznek, az országnak azonban szüksége van nagyobb naperőművekre is. Az Axpo és a Denner által januárban kötött megállapodás az ország első olyan ipari méretű napenergiás projektje, amely állami támogatás nélkül valósul meg. A tavalyi évben Svájc áramtermelésének 3,8%-a származott napenergiából.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.