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
auto
2024. 04. 24. szerda

A svéd akkumulátorgyártó, a Northvolt vizsgálja olyan lignin akkumulátorok kifejlesztésének lehetőségét, amelyek a helyi forrásból származó fában található szenet hasznosítják, hogy ezzel is csökkentsék a környezetre gyakorolt lábnyomukat és költségeiket. A cég a finn Stora Enso erdészeti vállalattal együtt dolgozik a fa alapú anódtechnológia kifejlesztésén.

A fák 20-30% lignint tartalmaznak, amely erős, természetes kötőanyag (Fotó: Stora Enso)

A Northvolt számára létfontosságú a fenntartható növekedés, így az akkugyártás mellett akku újrahasznosító üzemet is létesítettek, melyet jól kiegészít, hogy 100%-ban újrahasznosított nikkel, mangán és kobalt felhasználásával készülő akkumulátorokat fejlesztenek. Legújabb projektjük, a fa alapú akkumulátorok fejlesztése, az északi erdőkhöz fordul alapanyagért.

A cél a világ első olyan akkumulátorának kifejlesztése és gyártásának felskálázása, amely teljes egészében európai nyersanyagokból származó anódot tartalmaz. Az eredmény egy olyan cella lenne, amelynek költsége és szénlábnyoma is alacsonyabb a jelenleginél.

Elindult Európa legnagyobb akku-újrahasznosító üzeme

A fa alapú akkumulátorok kulcsfontosságú összetevője a lignin, amely egy növényi eredetű polimer, ami a szárazföldi növények sejtfalában található. A fák 20-30% lignint tartalmaznak, amely erős, természetes kötőanyagként működik. Northvolt szerint a lignin az egyik legnagyobb megújuló szénforrás.

A fejlesztési megállapodás révén a Stora Enso biztosítja a fenntartható forrásból származó, lignin alapú „Lignode” elnevezésű anódanyagot, a Northvolt pedig a gigagyári infrastruktúrát adja a cellatervezésen kívül a gyártási folyamatok kifejlesztésére és a technológia kialakítására.

Lignode, a lignin alapú anód alapanyag (Fotó: Stora Enso)

A Northvolt környezetvédelmi igazgatója, Emma Nehrenheim elmondta, hogy az együttműködéssel a fenntartható nyersanyagok egy új forrását kutatják és bővítik az európai akkumulátor-értékláncot, miközben olcsóbb akkumulátor-kémiát is fejlesztenek. A projekt rámutat, hogy az akkumulátoripar működhet fenntartható módon, pozitív hatást gyakorolva a társadalomra, miközben a gyártás költséghatékonyabb is lesz.

Akku 100%-ban újrahasznosított kobaltból, nikkelből és mangánból

A Stora Enso 2015-től gyárt ipari mennyiségben lignint a finnországi üzemében. Jelenleg évi 50.000 tonna termelési kapacitással rendelkeznek, így a világ legnagyobb ligningyártója. Bár a fa alapú akkumulátor egyelőre csak kísérleti sorozatként létezik, a Stora Enso már megvalósíthatósági tanulmányt készít a Lignode technológia ipari mértékű előállításának kialakítására.

„A Northvolttal közös akkumulátorfejlesztés egy fontos lépés azon az utunkon, hogy a gyorsan növekvő akkumulátorpiacot fákból készült, megújuló anód alapanyagokkal szolgáljuk ki. A lignin alapú keményszénünk, a Stora Enso Lignode biztosítja az anód nyersanyag európai stratégiai ellátását, fenntartható módon kiszolgálva az akkumulátor-igényeket az elektromobilitástól a helyhez kötött energiatárolásig” – mondta Johanna Hagelberg, a Stora Enso bioanyagokért felelős ügyvezető alelnöke.

A Northvolt akkumulátorgyártót két korábbi Tesla-vezető alapította, akik a Panasonic mellett az első nevadai Gigafactory-ban is dolgoztak. A Northvolt célja kezdetekben az volt, hogy skandináviában újraalkotja a „gigagyár” koncepciót, hogy gigawattorás léptékben gyárthassanak akkumulátorokat az elektromos autó akkuk iránti növekvő kereslet kielégítésére.

Startupként gyorsan sikerült megoldani a finanszírozást, több autógyártóval, köztük a Volkswagennel, a BMW-vel és a Volvo-val együttműködve. 2021 végén a Northvolt megkezdte a cellagyártást az első gigagyárában, és 2025-ig egy második gyár indul Svédországban. 2022 márciusában jelentették be a harmadik gigagyárat, Németországban.

A Northvolt megkezdte az akkumulátor szállítást

Címlapkép: Stora Enso

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.