Robotizált töltőket tesztel a Ford

Bár a hagyományos autók tankolása, vagy az elektromos autók töltése a legtöbbünknek egyszerű rutinfeladat, vannak olyan helyzetek, amikor a teljesen automatizált töltésnek igenis van relevanciája. A teljesség igénye nélkül gondoljunk például a mozgásukban korlátozott emberekre, vagy azokra a helyzetekre, amikor ügyeket intézünk, de nem tudjuk megvárni, hogy egy töltő felszabaduljon, viszont mégis szükségünk van némi áramra.

Forrás: Ford

A Ford jelenleg egy olyan, teljesen robotizált töltőállomást tesztel, amit akár távolról, akár az autóból egy okostelefon segítségével vezérelhetünk, így a töltés teljes ideje alatt maradhatunk az autóban, vagy ott, ahol éppen valami dolgunk van. A robot elvégzi helyettünk a töltéssel járó feladatokat.

A megfelelő elektromos autó kiválasztásában a lehető legegyszerűbb tölthetőség mindig is az egyik legfontosabb szempont volt a vásárlók szemében. Jogos elvárás ugyanis, hogy villanyautót tölteni se legyen bonyolultabb, mint a hagyományosat megtankolni. Sőt! Sokan még mindig a hagyományos autók tankolásának egyszerűségével, idejével próbálják összehasonlítani a villanyautók „tankolását”. A későbbiekben pedig – ha valaha megvalósul – a teljesen autonóm járművek elterjedésének is egyik feltétele lehet a teljesen automatizált töltőhálózat elterjedése.

Forrás: Ford

A Ford robottöltőit a sikeres laboratóriumi teszteket követően immár valós körülmények között tesztelik a mérnökök. Az állomás aktiválása után, a töltőpont fedele félrecsúszik és a töltőkar kinyúlik az autó töltőnyílása felé. Ebben egy apró kamera van a segítségére. A folyamat végeztével a gépjármű reteszelése feloldódik és a töltőkar automatikusan visszahajlik a helyére. Az egész folyamat a Ford Pass alkalmazáson keresztül nyomon követhető.

A robotizált töltőállomást a németországi Dortmund Egyetemen fejlesztették ki és állították össze. A fejlesztők szerint a teljes infrastruktúra úgy lett kialakítva, hogy a jövőben felszerelhető lesz a mozgássérültek részére fenntartott parkolóhelyeken, illetve a parkolóházakban vagy akár az autósok otthonában is.

A Ford küldetése a mozgás szabadságának biztosítása, miközben egy tankolás vagy feltöltés még ma is komoly problémát jelent jó néhány autós számára. A robotizált töltőállomás néhányuknak kényelmesebbé teszi az életét – mások számára viszont nagyon komoly segítséget jelenthet.

mondta Birger Fricke, a Ford Európa Kutatási és Innovációs Központjának kutatómérnöke.

Forrás: Ford

A Ford gyors ütemben bővülő Blue Oval Charge Hálózatában mára több mint 300.000 töltőpont érhető el Európa-szerte. Az innen származó információkat (is) felhasználva a vállalat folyamatosan dolgozik azon, hogy a jövő töltése kényelmes, gyors és problémamentes legyen.

Idővel a töltés akár teljesen automatikus folyamattá is válhatna, minimális vagy semmiféle beavatkozást nem igényelve a vezető részéről. Egy jövőbeli autós egyszerűen csak elküldhetné a töltőállomásra a járművet, ami az erre szolgáló infrastruktúra segítségével önállóan eljutna oda, majd pedig visszatérhetne a kiindulási pontra.

Nektek milyen egyéb lehetséges felhasználási terület jut még eszetekbe?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Zvara Szabolcs

Hiszek abban, hogy a legkisebb tettnek is lehet óriási hatása ezért villanyautót használok, amit napelemről töltök. Igyekszem a háztartást műanyagmentesíteni, a hulladékot szelektíven gyűjteni, az elhasznált dolgokat újra felhasználni és amit lehet a saját kertben megtermelni. Jó érzés tudni, hogy ez nem csak nekem számít, ezért csatlakoztam a Villanyautósok.hu csapatához.