Főoldal » elektromos autó » Újabb Jaguar I-Pace égett ki

Újabb Jaguar I-Pace égett ki

Kaliforniában füstölni kezdett egy garázsban álló Jaguar I-Pace. A tulajdonos bátran/vakmerően kihajtott az utcára az autóval, ahol az teljesen kiégett. Ez már a negyedik ismert tűzeset, amelyben egy I-Pace gyulladt ki. Az Electrek részletes beszámolót, fotókat és videót is kapott a szerencsétlenül járt tulajdonostól.

Gonzalo Salazar 2020-ban újonnan vásárolta meg a 2019-es Jaguar I-Pace-t Floridában, melyet gond nélkül használt a közelmúltig. 2022. június 16-án lefekvés előtt bedugta az autót, másnap reggel pedig kihúzta a csatlakozót és útra kelt az autóval. Körülbelül 12 mérföldet (19 km) tett meg, majd hazaérkezve visszaállt a garázsba, de a garázsajtót nyitva hagyta. Később pukkanásokat hallott a garázsból, ezért kiment megnézni mi a helyzet. Sűrű füsttel szembesült, ezért beült a kocsiba és kiparkolt.

Fotó: Electrek/Gonzalo Salazar

Amikor visszatért a házba a telefonjáért azt tapasztalta, hogy az egész ház megtelt füsttel, melynek oka valószínűleg az lehetett, hogy a központi légkondicionáló közvetlenül a garázsajtó mellett helyezkedik el. A ház szellőztetése közben felhívta a Jaguar segélyszolgálatát, de mire befejezte a beszélgetést, további durranásokat hallott és már lángok csaptak fel az autó alól. Ekkor hívta a 911-et. A lángok többször is felcsaptak, majd az egész autót elborították.

Salazar szomszédja videót is készített a kigyulladó autóról. A szerencsétlenül járt tulajdonos az Electreknek panaszkodott a helyzet Jaguar általi kezeléséről. Miután a roncsot elszállították, neki kellett az utcáról feltakarítani rengeteg ott maradt törmeléket. A biztosító által kiküldött szakértő totálkárnak nyilvánította az esetet, a Jaguar azonban nem volt segítőkész, azt mondták, hogy meg kell vizsgálniuk a roncsot, de nem találnak olyan helyet, ahol ezt biztonságosan elvégezhetnék, mivel tartanak az újragyulladás kockázatától. Az autót, pontosabban ami megmaradt belőle, jelenleg egy aukciós oldalon kínálják eladásra.

Az Electrek beszámolója szerint ez már a negyedik tűzeset, amelyben egy Jaguar I-Pace érintett. 2018-ban Hollandiában, tavaly pedig Oregonban és Magyarországon is kiégett 1-1 elektromos Jaguar.

A Jaguar akkumulátor beszállítója az LG Energy Solution (LG Chem), amely a Chevrolet Bolt, Opel Ampera, illetve Hyundai modellekben cserére szoruló akkumulátorokat is szállította. Négynél lényegesen több Chevy és Kona tűzeset ismert, ugyanakkor elektromos Jaguarból körülbelül 50.000 példányt gyártottak eddig, így a négy kigyulladó autó arányaiban kevésbé marad el a 120.000 példányból kigyulladt 17 Chevrolet Bolt-tól. A Chevrolet és a Hyundai az LG-vel közös vizsgálatot követően úgy döntött, hogy minden érintett autóban akkumulátort cserélnek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.