Főoldal » elektromos autó » Referenciának is jó, ahogy az Amazon leszerződött

Referenciának is jó, ahogy az Amazon leszerződött

Az Iberdrola és az Amazon új, globális együttműködést jelentett be a nagyszabású megújulóenergia-projektek fejlesztésének támogatására és a számítási felhő technológiában rejlő lehetőségek energiaellátási területen történő kiaknázására. A hírt az Offshore Wind Business után az összes fontos technológiai és zöldenergiás portál közölte; a dealt a ReNew Busieness egyszerűen minden idők legnagyobb globális HTM-jének (hosszútávú áramvásárlás) nevezte.

A két cég közötti, a szaklapok többsége által egyszerűen: követendő példaként említett megállapodás egyik lényeges tétele, hogy az Amazon átfogó, az európai, amerikai és ázsiai-csendes-óceáni projektekre is érvényes, HTM-re szerződött. Az egyébként saját szélfarmmal is rendelkező amerikai világcég ezzel – az eredeti terveinél öt évvel korábban – már 2025-re átállíthatja a működését 100 százalékban megújuló forrásból származó energiára.

A spanyol Iberdrola – amely szintén roppant büszke a megkötött dealre – azt is közölte, hogy honnan fogja ezt a leghamarabb biztosítani. Európában a Baltic Eaglere és a Windankerre – két balti-tengeri, Németországban található offshore szélerőműve – támaszkodik eztán az Amazon, amely így évente 1,1 TWh tiszta energiához jut. Ez az árammennyiség több mint 314 ezer átlagos európai otthon éves villamosenergia-szükségletét fedezné. (Csak viszonyításképpen: a magyarországi éves áramfogyasztás 46-47 TWh).

A Baltic Eagle Rügen szigetétől északra található, építés alatt álló projekt, mely a teljes, 474 MW termelési kapacitásméretét jövőre éri el. A közelében, az építkezés egy korábbi fázisában járó Windanker pedig 300 MW beépített kapacitással rendelkezik majd, és a tervek szerint 2026-ban készül el teljesen.

 

Az Iberdrola világszerte 40 GW körüli beépített, főként szélerőműves (emellett napelemes) kapacitással rendelkezik, és a számításaik szerint ma már a világban több mint százmillió embert látnak el tiszta energiával.

Az Offshore Engieneer a bejelentést értelmezve azt is közölte, hogy a szerződésnek ugyanilyen fontosságú részlete a másik megállapodás is, amit ebben az üzletkötésben az Amazon kínált fel az Iberdrolának. E szerint az energiatermelő az Amazon Web Services-t (AWS) teszi meg a felhőszolgáltatójának. Így az AWS támogatni fogja a teljes Iberdrolát abban, hogy az újabb digitalizációs átalakítási folyamatok során intelligensebb hálózatokat, illetve optimalizáltabb energiatermelést és más IoT innovációkat tudjon a rendszerébe építeni. A megfogalmazott cél világos: javítani az ellátás minőségét, illetve: tisztább és teljeskörűen összekapcsolt energiaszolgáltatásokat biztosítani.

Az Iberdrola a HTM műfajban nem számít kezdőnek. A nem ritkán 20-25 évre szóló kontraktusainak másik oldali aláírói között az Apple, a Facebook és a Nike is megtalálható, de ilyen hosszú távú megállapodással – a kézenfekvő példaként hozható: Spanyolországon kívül – az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Ausztrália és Mexikó is rendelkezik.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »