Főoldal » elektromos teherautó » Megkezdődött az elektromos átállás az Amazonnál

Megkezdődött az elektromos átállás az Amazonnál

Amikor az Amazon, a világ egyik legnagyobb online kereskedelmi cége bejelentette, hogy elkezdi elektromosra cserélni a flottáját, sokan felkapták a fejüket. Ez a projekt ráadásul nem valami kis darabszámos, PR akció, hiszen 100 ezer kisfurgont rendelt a vállalat.

Most szolgálatba álltak az első sorozatban gyártott példányok.

Mélyvíz

Az Amazon nem csak megrendelője, de egy fontos befektetője is a Riviannak. Így már érthető, hogy miért az elektromos pickupjáról ismert startup kapta a megbízást.

Forrás: Amazon

A két cég 2019 szeptemberében jelentette be a nagyszabású projektet, amihez egy teljesen új kisfurgont fejlesztettek ki. Az elmúlt években már többször beszámoltunk a furgon fejlesztéséről,

a prototípusok pedig 2021 óta közel 150 ezer kilométert futottak és több mint 430 ezer csomagot kézbesítettek.

A megrendelő és a gyártó közös munkájának köszönhetően nem csak az elektromos platformot tesztelték, de a visszajelzések alapján alakították ki a kocsik rakterét, elektromos ajtaját és a kocsik központi képernyőjének operációs rendszerét is. Utóbbi nem egyszerűen egy navigációs felület, hanem itt egy helyen intézhető a kézbesítés teljes folyamata.

Az Amazon tájékoztatása szerint a Rivian furgonok 360 fokos képet mutatnak a sofőrnek a kocsi környezetéről, valamint szenzorokkal és elektronikával támogatják a vezetést, sávtartást és különböző balesetmegelőző rendszerekkel is rendelkeznek. Az első szélvédő extra nagyra lett tervezve, hogy a sofőr minél jobban lássa környezetét, a vezető ajtaja pedig meg lett erősítve, hogy egy esetleges oldalsó ütközésnél extra védelmet nyújtson.

Forrás: Amazon

A személyautókból már ismert szolgáltatások is sokat segítenek a futár napi munkájában, így a kulcs nélkül, automatikusan nyíló és reteszelő zár sokkal egyszerűbbé teszi az ügyfelek kiszolgálást, de az elektromos hátsó ajtó is sokat számít, ha belegondolunk, hogy egy átlagos furgon hatalmas oldalsó ajtaját egy sofőr naponta hányszor nyitja ki és csukja be.

Balra RJ Scaringe a Rivian, jobbra Andy Jassy az Amazon vezérigazgatója. Forrás: Amazon

Az első sorozatgyártásban készült példányokat július végén adták át, és a tervek szerint idén 10 ezer Rivian furgon áll szolgálatba a vállalatnál. Jövőre már több tízezer példány legyártását tervezi RJ Scaringe, a villanyautó gyártó vezetője, 2030 végéig pedig 100 ezer darabról szól a megállapodás.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.