Magyarországon épül az európai villanyautókat ellátó akkumulátorgyár

Az SK Innovation, elsősorban kőolajipari termékekkel foglalkozó dél-koreai cég az elektromos autókban használt akkumulátorok gyártásában is vezető szerepet tölt be, most pedig bejelentette, hogy Komáromban építi a jövő európai villanyautóit ellátó akkumulátorgyárát.

http://www.kia-world.net/wp-content/uploads/2015/08/SK-Innovation-EV-battery.jpg

Az új gyár egy közel 430 000 m2-es területet fog elfoglalni a Duna-parti település ipari parkjában, ahol az építkezés jövő év februárjában kezdődik meg a tervek szerint, az akkumulátorok gyártásának kezdete pedig 2020-ra tehető. Az átszámítva közel 205 milliárd forintos beruházással az SK Innovation az európai piac meghódítását tűzte ki célul, mely kétségtelenül rá is van utalva a kontinensen kívüli segítségre: egyre több autógyártó ígér egyre több elektromos autót, így az akkumulátorok utáni kereslet folyamatosan növekszik, azonban ehhez nem áll rendelkezésükre elegendő nyersanyag, és akkumulátorgyár sem. Éppen ezért az SK Innovation mellett olyan vállalatok is megjelentek térségünkben, mint az LG Chem, vagy a Samsung SDI.

A komáromi ipari park, Forrás: laptopszaki.hu

A komáromi akkumulátorgyár éves gyártókapacitása 7,5 GWh lesz, mely nagyjából 250 000 elektromos autóba elegendő aksit jelent. A nálunk készült akkumulátorok egyik legfontosabb vevője minden bizonnyal a Mercedes-Benz lesz.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.