Gyorsulási verseny: gepárd vs Formula-E versenyautó

Mi történik, ha a világ egyik leggyorsabb állatát indítják egy gyorsulási versenyben egy Formula-E elektromos versenyautó ellen? Erre voltak kíváncsiak a Formula-E világbajnokság szervezői is, ezért Dél-Afrikában tettek is egy próbát. Bár a leggyorsabb szárazföldi állat címét birtokló gepárd és a SPARK SRT_01E kódnéven futó Formula-E fejlesztési autó nagyjából hasonló képességekkel bírnak a 0-ról 100 km/h-ás tempóra való gyorsulás terén (~3 mp), de hogy melyik nyer, azt nehéz előre megmondani.

Jean-Eric Vergne és a gepárd (fotó: © nic bothma)

Persze a gyorsulási verseny megszervezését az elektromos autókkal szervezett világbajnokság népszerűsítésén túl a gepárd veszélyeztetett státuszára való figyelemfelhívás céljából is szervezték. Alig 7000 példány él a vadonban szerte a világban, és az élőhelyének a klímaváltozás által is súlyosbított zsugorodása és felaprózódása komolyan veszélyezteti a létét. A Formula-E versenysorozat célja, hogy a motorsporton keresztül világítson rá az elektromobilitásra, és hogy az elektromos autóra való mielőbbi váltásra ösztönözze az embereket, különösen a városközpontokban, ahol ezek a versenyek is zajlanak. A környezeti terhelés csökkentésével megóvható a bolygónk, amin a bennünket körülvevő élővilággal, köztük a gepárddal is osztoznunk kell.

Indulás után a gepárd könnyedén az élre tört (fotó: © nic bothma)

Az elektromos versenyautót a magát a Formula 1-ben is kipróbáló, de a sorozat indulása óta már a Formula-E-ben versenyző Jean-Eric Vergne vezette, aki idén nem mellesleg a TECHEETAH (a gepárd angolul cheetah) csapat tagja. A versenyt és az arról összeállított alábbi filmet a szervezők állatvédők segítségével és szigorú felügyelete mellett rendezték. A forgatásról további részletek itt olvashatók.

 

Elektromos autót használsz?