HALLASSUK A HANGUNK!

Írd alá Te is a GEVA (Global EV Alliance) nyilatkozatát!

Magyarországon gyárthatják a Samsung SDI most bejelentett új akkumulátorait

A napokban zajló North American Auto Show alatt mutatta be legújabb akkumulátor fejlesztéseit a Samsung. A kimondottan autókba szánt energiatároló egységekkel a koreai vállalat az autók széles körét igyekszik ellátni, így többféle rendszert is kínálnak.

2017-es Samsung SDI akkumulátor bejelentés a NAIAS-on (fotó: Samsung)

A figyelmet ma természetesen egy nagy távolságok megtételére képes autó nagy energiasűrűségű akkumulátorának bemutatásával lehet a legjobban felkelteni. A Samsung új prismatic cellái lehetővé teszik, hogy egy rövid, mindössze 20 perces villámtöltés alatt 500 km-re elegendő energiát töltsünk az autóba. Ennyi idő alatt az akkumulátor teljes kapacitásának 80%-ára tölthető, így teli akkuval 600 km-es (mi 625-nek számoltuk) hatótáv is elérhető. Sajnos a közlemény semmilyen konkrétumot nem tartalmaz sem az akku összetételérő, sem pedig az energiasűrűségéről, mindössze annyit tudunk, hogy a gyorstöltés sebességét a cellák belső ellenállásának csökkentésével érték el. A bejelentés tényét két dolog árnyékolja: 1) a gyártás csak 2021-ben indul, 2) a Samsung a tavalyi kiállításon is ezekkel a számokkal jelentette be az új akkumulátorát, akkor 2020-as gyártást ígérve (igaz, akkor nem volt szó 20 perces töltésről).

A 2016-os NAIAS-n bemutatott Samsung cellák ugyanilyen paraméterekkel (forrás: Samsung SDI)

De az egy töltéssel 600 km megtételére képes autók csak a piac egy nagyon pici szegmensét alkotják. Egyelőre sokkal több környezetkímélő hibrid autóra van igény a piacon. Ezekbe alacsony feszültségű akkurendszereket és akkumulátor csomagokat kínálnak. A Samsung véleménye szerint az autógyártók a jövőben nem cellát akarnak majd vásárolni, hanem kész akkurendszereket. Ezt segítendő mutatták be az integrált akkumulátor moduljukat (Integrated Battery Module), ami a hagyományos 12 cellás, 2-3 kWh kapacitású akkumulátor modulokkal szemben 24 cella felhasználásával 6-8 kWh tárolására képes. Az új koncepció nem csak nagyobb kapacitást biztosít, de az integrált kialakítás miatt a biztonsági jellemzői is jobbak.

Samsung hengeres lítium-ion cella

A kiállításon a Samsung is bemutatta a 21700-as hengeres lítium-ion celláját, ami a Tesla Gigafactory révén lett igazán ismert cellaméret. A koreai cég erről egyelőre nem árult el sokat, de nyilvánvalóan ott szeretne lenni a piacon, amikor a születőben lévő elektromos autó gyártók akkumulátor beszállítót választanak.

A jó hír a végére, hogy a Samsung közlemény külön kiemeli a Magyarországon épülő új akkumulátorgyárat, ami a cég globális akkumulátorgyártásának egy fontos tényezője lesz, ahonnan a régió autógyártóit fogják tudni megfelelő cellákkal ellátni. A Samsung Magyarország mellett még Kínában és Koreában gyárt akkumulátorokat.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?