Mennyit fogyaszt egy elektromos autó? (Opel Ampera)

Tegnap este útban hazafelé tankolnom kellett az Opel Amperába, mert már nem csak az akkumulátor, de a benzintank is teljesen kiürült. Már kb. 3 napja csak annyit írt az autó a műszerfalon, hogy nagyon alacsony az üzemanyagszint, így az utóbbi napokban ügyelnem kellett arra, hogy így vagy úgy de beleférjek az autó elektromos hatótávjába. A tankolás után hazaérve áttekintve a kijelzőket, az alábbiakat láttam.

Opel Ampera középső kijelző

Alapvetően nincs semmi furcsaság, minden a legnagyobb rendben van. Csak az zavaró egy kicsit, hogy ahány kijelző, annyiféle fogyasztási adat látható. A vicc az, hogy mindegyik igaz, csak tudni kell, hogy melyik mit is mér.

A) A fenti képen az A betűvel jelölt érték (2,3 l/100 km) például a legutóbbi teljes töltés óta megtett útra (itt 63,7 km) elhasznált benzin (itt 1,5 l) alapján számított fogyasztás. Az útba beleszámítanak az elektromosan megtett km-ek is, így nem a benzinmotor valós fogyasztását adja. Azt a benzinnel megtett km-ek (itt 15,6 km) és az utolsó teljes töltés óta elhasznált benzin (még mindig 1,5 l) alapján lehet kiszámolni, de a rendszer ezt nem teszi meg nekünk. Jelen esetben ez az érték 9,6 l/100 km, amitől minden jóérzésű villanyautósnak fennakad a szeme. Ez a megdöbbentően magas érték úgy jött össze, hogy hazafele úton néhány km-re Hegyi módba kapcsoltam, hogy a meghajtás mellett a rendszer az akkut is töltse, és az autópályáról lehajtva már tisztán elektromosan mehessek hazáig. Tehát a benzines üzem alatt ugyan magas volt a fogyasztás, de ennek köszönhetően hosszabb utat tudtam elektromosan megtenni. Enélkül a 48,1 km-es tisztán elektromos hatótáv a -3 °C-os külső és 22 °C-os belső hőmérséklet mellett 40 km-nek is alig jött volna ki.

EZT OLVASTAD MÁR?  Opel Amperával külső töltés nélkül

B) A B betűvel jelölt adat (3,4 l/100 km) sokkal egyértelműbb, hiszen az az autó teljes élettartamára vetített benzin fogyasztását mutatja. Mivel az Ampera az én használati ciklusomban ilyenkor télen folyamatosan 2,6 l/100 km-es fogyasztással működik, ez az érték szépen lassan megy lefelé. Az első holland tulajdonos valószínűleg nagyobb arányban használta a benzinmotort, mint én szoktam.

Opel Ampera elsődleges kijelzője

C) A kormány előtti elsődleges kijelzőn a napi számlálókhoz társítva is található egy-egy fogyasztás adat. Az A jelölésű számlálót (itt 24,1 km-en áll) minden benzintankolásnál nullázom. Mivel a tegnap esti tankolásnál már lényegében üres volt az akkumulátor, így a hazaút szinte egészére a benzinmotor termelte meg az áramot (ahogy fent írtam, az autópályás szakaszon a többletet az akkuba töltöttem, így az autópályáról letérve már elektromosan tudtam menni, és nem volt tovább szükség a benzinmotorra). Ebből adódik a 6 l/100 km-es fogyasztás.

Opel Ampera elsődleges kijelzője

D) A B jelű napi számlálót az autó vásárlásakor nulláztam, és megpróbálom nem nullázni az eladásig, hogy arra az időre mutassa az átlagfogyasztást, az elhasznált üzemanyagot és a megtett utat, amíg az autót mi használtuk. Az átlagfogyasztásom az elmúlt 6328 km-re 2,6 l/100 km volt (D jelölés).

Az érdekesség az egészben, hogy az Ampera nem köti az orrunkra az elektromos üzem fogyasztását. Ha az első képen látható 10 kWh-ás elhasznált energiamennyiséget és az ezzel megtett 48,1 km-es távot nézzük, akkor a 20,8 kWh/100 km-es igencsak durva fogyasztás adódik. Persze ne felejtsük el, -3 °C volt a kinti hőmérséklet, én pedig kellemesen fűtött kabinban ücsörögtem, de akkor is nagyon sok. Na ezzel az Ampera inkább nem riogat. Mivel ezek a számlálók minden teljes töltésnél nullázódnak, historikus adatok maximum akkor érhetők el, ha valaki minden este feljegyzi a napi eredményeket.

EZT OLVASTAD MÁR?  10.000 km télen Opel Amperával

Mennyit fogyaszt tehát egy villanyautó? Gyakorlatilag képtelenség korrekt választ adni. Van persze sok olyan típus, ami az Amperánál sokkal őszintébben vall a fogyasztásról, de a különböző körülmények nagyon eltérő adataiból ott sem egyszerű egy releváns értéket mondani. Az Ampera egyszerre leolvasható, teljesen eltérő, és az elektromosan megtett km-ek ismerete nélkül nem is igazán értelmezhető négyféle benzines fogyasztási adata pedig végképp nem szolgál sok támponttal.

Ez persze nem csorbít semmit az Ampera értékén, a képeket és gondolatokat pusztán az érdekesség kedvéért osztottam meg. A Ti autótok hogy mutatja a fogyasztást? Tisztán elektromos üzemben milyen fogyasztásokat láttok ilyenkor télen? Osszátok meg ezeket hozzászólásban!

Autok:

Elektromos autót használsz?