Komoly pénzeket szán villanyautózásra a Ford

A Ford 11 milliárd dollárra növeli a villanyautók fejlesztésére szánt keretét, jelentette be a cég ügyvezető elnöke, Bill Ford. Ez az összeg forintba átszámolva körülbelül 2800 milliárd forint, ami viszonyításként a magyar államadósság 10%-a. A bejelentés azért is érdekes mert tavaly még csak 4,5 milliárd dolláros befektetésről volt szó, ami meg se közelíti a mostani ígéreteket. Ford többek között azt is elárulta, hogy 16 hibrid és 26 teljesen elektromos típusú autó érkezhet 2022-ig, ezek között tervben van a jelenlegi Ford paletta villanyosítása is.

„Fogjuk a legnépszerűbb modelljeinket és villanyosítjuk őket” – közölte Bill Ford (BBC).

Bill Ford – a Ford ügyvezető elnöke

A Ford jelenlegi elektromos autó palettája elég szerény, bár a konkurenseknek sincs egy-két modellnél több elektromos autója. Amit jelenleg kínál a gyártó az a népszerű Ford Focus elektromos változata illetve néhány konnektoros hibrid, ilyen a Mondeo illetve a C-MAX.

Természetesen a konkurensek se szórják felesleges a pénz. A másik nagy amerikai autógyár, a GM 2023-ig 20 fajta elektromos és üzemanyagcellás autót tervez piacra dobni, a Volkswagen pedig egy novemberi bejelentés szerint 40 milliárd dollárt szán elektromos autók és autonóm rendszer fejlesztésére.

Reméljük a Ford jól használja fel ezt a hatalmas összeget, bár hozzá kell tenni, hogy az egyik legnagyobb piacukon, Amerikában, az óriási terepjárókkal és pick-up -okkal tudnak nagy volumenű eladásokat végrehajtani, ezért egy legalább ilyen erős elektromos modellekkel tudnák csak meghódítani az ottani vásárlók szívét. Nálunk Európában már elektromos kompaktokkal és a kisebb SUV -okkal is sikeresek lehetnének.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »