A Dyson is villanyautót épít, de vajon mire számítsunk?

Sir James Dyson brit feltaláló 1987-ben alapította meg vállalatát, mely elsősorban a porszívóiról, és ventilátorairól lett ismert az egész világon. Tavaly szeptemberben azonban egy teljesen másfajta termék, mégpedig egy elektromos autó megjelenéséről tett bejelentést. Az alapító elmondása szerint a villanyautó gondolata nem egy hirtelen ötletből született meg, hanem már 1998 óta szeretett volna egy tisztább meghajtású járművel belépni az autóiparba, akkoriban azonban még csak szennyező kocsikat gyártottak, ami a politikusokat egyáltalán nem zavarta. Most viszont a vállalat 400 mérnök munkatársa már közel 3 éve dolgozik egy autón, ami 2020-ra akár piacra is kerülhet.

A Dyson készülő villanyautójáról csak nagyon keveset tudunk, vagyis amennyit a szeptemberi bejelentésen, és egy novemberi interjún elárult az igazgató.  A 2,5 milliárd fontos projekt egyelőre még nem eredményezett prototípust, de ha hihetünk a gyártónak, akkor a villanymotor már készen van, a kocsiba kerülő szilárdtest akkumulátor pedig már javában fejlesztés alatt áll, így reményeink szerint hamarosan fel is tud mutatni valamit a gyártó. A Dyson ígérete szerint az autó „gyökeresen más” lesz, mint a most kapható modellek, hiszen „nincs értelme olyat csinálni, ami úgy néz ki, mint mindenki másé”. De hogy pontosan mire is számíthatunk, azt a mai napig sűrű köd fedi, éppen ezért néhány grafikus előkotorta minden tehetségét, és elkészített egy képet arról, hogy ők milyennek képzelik el a vállalat első autóját:

Forrás: OmniAuto

Bár kétségtelenül látványos járművet sikerült megtervezniük, szinte biztos, hogy a két év múlva érkező villanyautó nem így fog kinézni, ugyanis Dyson leszögezte, hogy nem sportautó lesz, ám nem is egy LEAF-hez hasonló olcsó, bárki számára elérhető népautó. Hogy a brit vállalat kocsija hol fog készülni, arra még nem született végső döntés, de elég valószínű, hogy a Távol-Keleten, amely térség piaca sokkal gyorsabban reagált az elektromos közlekedés terjedésére, mint Európáé, a vállalat pedig érthető módon a felvevőpiac mellett szeretne elhelyezkedni. Ha esetleg attól félnénk, hogy hozzá nem értő porszívó-szakemberek dolgoznak majd az autón, ne tegyük, tudniillik a Dyson már mintegy 20 hónapja gyűjtögeti a képzett és autógyártásban tapasztalt szakértőket olyan gyártóktól, mint a Tesla, az Aston Martin, vagy a BMW.

A Dyson villanyautó 2020-as, vagy a gyártó szerint reálisabban 2021 eleji érkezésekor már jócskán az önvezető technológia világában fogunk élni, így feltehetjük a kérdést, hogy a brit gyártó kocsija is képes lesz-e majd magát irányítani. A vállalat alapítója szerint a teljes, sofőr nélküli önvezetés még arrébb van, de Level 2-es vezetéstámogató funkciók mindenképpen helyet fognak kapni a járműben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.