Mobiliti lett az NKM TöltőPontból

A nyilvános töltési lehetőségek helyének és paraméterének ismerete minden kezdő villanyautós számára az egyik legfontosabbnak tűnő kérdés. Ez volt az az igény, ami a Villanyautósok Közösségének első tagjait is összehozta. Nem tudtuk, hogy hol és hogyan lehet tölteni, így egymás tapasztalataira voltunk utalva. Öt év alatt azonban sokat változott a világ. Először megjelentek a közösségi töltő adatbázisok, majd az ezekhez kapcsolódó applikációk, két évvel ezelőtt, 2017. májusában pedig felbukkant az első magyar fejlesztésű mobiltelefonos alkalmazás, a TöltőPont is. A már egészen jónak tűnő külföldi applikációk mellett a maroknyi villanyautó felhasználó és szinte nem létező hazai töltőhálózat mellett nem tűnt életbe vágónak egy ilyen alkalmazás, de az már az első bétáknál is látszott, hogy a fejlesztők komolyan gondolták.

A TöltőPont első verziója

A TöltőPont egyik legnagyobb előnye az volt, hogy rendezetten, rendszerezetten tartalmazta azokat az információkat, amikről a szerkesztők meggyőződtek, hogy valóban helytállóak. Nem voltak a térképen azok a töltők, amik a valóságban sosem léteztek, vagy épp állnak, de még nincsenek bekapcsolva, így az adatbázisban lévő információkra lehetett és azóta is lehet számítani. Sokak számára a magyar nyelvű, jól átlátható logikus kezelőfelület volt az igazi előny. Persze érte kritika is bőven a fejlesztőket, hiszen a TöltőPont először csak az Apple telefonokra létezett, de néhány hónappal az első változat után elkészült az Androidos, majd valamivel később a webes verzió is.

Néhány magyar fejlesztésű töltőnél elérhetővé vált a foglaltság is a TöltőPontban.

De ekkor még mindig csak ott tartottunk, mint egy jobb adatokkal feltöltött Plugshare vagy Chargemap applikációnál, az igazi sikerhez ennél több kellett. Alig néhány hónappal az első kiadás után elkezdtek megjelenni az alkalmazásban azok a töltők, amelyeknek már a foglaltságáról is valós idejű információja volt az adatbázisnak. Nem volt teljesen egyedi a funkció, de ilyet korábban csak a szolgáltatók saját alkalmazásai tudtak, a független töltőadatbázisok egyike sem rendelkezett ilyen információkkal. Ennek köszönhetően már a töltőhöz való megérkezés előtt is lehetett tudni, hogy az szabad-e, érdemes-e egyáltalán odamenni, vagy inkább másik töltő után kell nézni.

A Mobiliti töltőinek a foglaltsága is megjelent a TöltőPontban.

 

Időben 2017 végén jártunk, amikor a Nemzeti Közműveknél is megszületett az elektromobilitás támogatásának gondolata, illetve kicsivel később pedig az NKM Mobilitás Kft., amit ma Mobiliti néven futó szolgáltatásáról ismer a villanyautós közösség. A cég vezetői jól ismerték fel, hogy a jövőben az általuk kiépített és üzemeltetett töltőhálózathoz elengedhetetlen lesz egy jól működő, a felhasználók által már ismert és elfogadott alkalmazás, így egyből felkarolták a fejlesztői csapatot, így szépen lassan a Mobiliti és a TöltőPont sorsa összefonódott. Az NKM leányvállalata ráadásul nem csak egy szoftverrel, hanem az elektromobilitás iránt elkötelezett szakemberekkel is gazdagodott, akik a megfelelő háttér megléte mellett fel tudták gyorsítani a fejlesztéseket.

Innen már egyenes út vezetett oda, hogy a menet közben NKM TöltőPontra átnevezett applikáció ma már nem csak a töltők foglaltságát mutatja, de a cég saját oszlopai esetén a töltés indítását, megállítását és távoli felügyeletét is lehetővé teszi. A menet közben számlázási és bankkártya kezelési funkcióval kibővített applikáció elsők között tette lehetővé a Mobiliti számára, hogy kényelmesen használható fizetős szolgáltatást nyújtson a töltőinél. Ma pedig már akár RFID kártya is rendelhető az applikációból, aminek használata szintén nyomon követhető az alkalmazáson keresztül.

Miért is lényeges ez épp most 2019. augusztusának 9-én? A TöltőPont életében ma lezárult egy korszak. Mától az alkalmazás Mobiliti néven lesz elérhető a népszerű alkalmazásboltokban, a TöltőPont szó teljesen eltűnik az applikáció nevéből. Funkcionalitás terén ez nem hoz változást, így marad az összes töltőpont kereső lehetőség és a közösségi funkciók, de hosszabb távon természetesen továbbra is lehet számítani a fejlesztésekre. A Mobiliti név pedig ezentúl nem csak a szolgáltatást, de az alkalmazást is jelöli majd.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.