Egy állomás, három technológia: így töltődnek a Mercedes-Benz villanybuszai

Korszerű, többszabványos elektromosbusz-töltőállomást avatott fel a Daimler a mannheimi telephelyén, ahol a Mercedes-Benz eCitaro típusú járművek termelése zajlik. Az állomás legfőbb feladata az elkészült villanybuszok feltöltése a gyártás utáni teszteléshez, ám a németek a különböző töltési megoldások teszteléséhez, újfajta kábelek és más berendezések kipróbálásához, valamint új kommunikációs protokollok megismeréséhez is alkalmazza a négyállásos töltőállomást. Ráadásul a gyárcsarnok felső szintjéig emelkedő szerkezetet a buszok iránt érdeklődő gyárlátogatók is körbejárhatják.

Az állomás értelemszerűen csak az eCitaro buszok számára készült, ám több töltési megoldást is támogató kialakítása révén kiváló betekintést nyújt a tisztán elektromos buszok feltöltésének világszerte alkalmazható lehetőségeibe, mindössze az indukciós töltés hiányzik a repertoárból. Valamennyi töltőálláson kábelen és CCS Combo csatlakozón keresztül képesek fogadni az áramot a járművek 150 kW-tal, míg az egyiken egy tetőre szerelt áramszedő pantográf, egy másikon pedig egy úgynevezett fordított pantográf közvetíti az elektronokat, 300-300 kW teljesítménnyel.

A 4×150 kW és a 2×300 kW így együttesen 1,2 megawattra hozza ki a töltőállomás összteljesítményét. A töltők közvetlenül a gyártósor végén találhatók, hogy a buszoknak ne kelljen rögtön bonyolult manőverekkel kezdeniük az életüket, elég mindössze begurulniuk az öt méter magasságba emelt töltőberendezések alá. Az állomás szükség esetén bármikor tovább bővíthető.

A Mercedes-Benz villanybusza komoly érdeklődésnek örvend, immáron nem csupán Németországban, hanem más európai országokban is, miután július legvégén összesen 20 eCitaro indult el neves luxemburgi, norvég, és svéd buszflotta-üzemeltetőkhöz. Az exportált buszok sokban különböznek egymástól a vásárlók igényeitől függően: míg a luxemburgiak 9 kétajtós, 292 kWh-s változatot kértek, addig a norvégok 6 darab, természetesen teljesen más köntösbe bújtatott háromajtós, 243 kWh-s eCitarot fognak működtetni Osloban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.