NKM TöltőPont 3.0: fontos, új funkciók mellett megújult a kezelőfelület is

Tegnap délután megújult a legnépszerűbb magyar fejlesztésű elektromos autó töltő kereső applikáció a TöltőPont. A 3.0-ás változat elsőre is szembetűnőbb újdonsága a megújult ikon, amihez frissített, kényelmesebben használható kezelőfelület is társul. A leggyakrabban használt funkciók lebegő ikonjai a térkép jobb alsó sarkába kerültek, hogy a hüvelykujjunkkal a legkönnyebben elérhessük azokat: szűrőbeállítások, aktuális saját helyre ugrás, városok keresése, ikonmagyarázat. A Mobiliti szolgáltató egy külön ikont is kapott, így az általuk üzemeltetett töltőkre egyetlen érintéssel lehet szűrni.

Ennek a látszólag apró fejlesztésnek hamarosan nagyobb jelentősége is lesz, mivel a Mobiliti hálózat töltői hamarosan indíthatók is lesznek a TöltőPont applikációból. A kábel csatlakoztatása utáni automatikus indulás néhány héten belül megszűnik, és a töltéseket az appból lehet kezelni. Ennek eredményeként az autós nyomon tudja követni a töltéseit, és az általa elindított folyamatot csak ő fogja tudni leállítani. Az applikációs indítás mellé hamarosan RFID kártyás azonosítás is érkezik, így a töltők indításához és leállításához az applikációt sem kell majd elővenni. A TöltőPontból való indítást a KÖKI terminál töltőinél vezetik be néhány napon belül, és a sikeres tesztüzem után a rendszer minden Mobiliti töltőn aktiválásra kerül. A Mobiliti hálózat és a Villanyautósok Közösségének tagjai által támogatott töltők állapota (foglalt, szabad, nem elérhető) már eddig is elérhető volt az applikációban, és ez természetesen továbbra is megmarad.

A Nemzeti Közművek Mobiliti hálózata alá jelenleg három villámtöltő helyszín és több tucatnyi AC helyszín tartozik. A cég üzemelteti Magyarország legnagyobb töltőszigetét a Nagykanizsa melletti Sormás határában, ahol a Tesla Superchargerek mellett 2 db 50 kW-os DC villámtöltő (egyik 43 kW-os AC ággal is) és 3 db 2×22 kW-os AC töltő várja az M7-es autópályán utazókat. A cég másik autópálya menti töltőhelyszíne az M5-ös balástyai lehajtójánál található szálloda parkolójában üzemel. Az AC töltők többsége Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyében található, de akad néhány Pest megyében és Budapesten is. A Mobiliti jelenleg tucatnyi villámtöltő kiépítésén dolgozik országszerte az autópályák mentén, melyek közül az első már most januárban átadásra kerülhet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.