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
auto
2024. 04. 26. péntek

Az új Fiat 500e az idei Genfi Autószalon egyik legjobban várt elektromos újdonsága volt, ezért igencsak nagy meglepetést okozott, hogy a sajtóeseményekre kijelölt tegnapi napon nem csatlakozott azokhoz a járművekhez, melyek a rendezvény elmaradása miatt online mutatták meg magukat a világnak. A két nappal ezelőtt kiszivárgott képek radikálisan megváltozott dizájnról árulkodtak, tegnap pedig olasz hírportálokra hivatkozva a városi kisautó műszaki jellemzőiről is elkezdtek beszámolni a nemzetközi oldalak, ami még kíváncsibbá tett minket az olaszok munkáját illetően. A hivatalos premierre végül csak tegnap késő délután került sor újságírók egy kis csoportja előtt, a koronavírus körüli aggodalmak ellenére a milánói dizájncentrum előtt.

A villanyautó teljesen megújult külsőre, elhagyta a Fiat emblémát az orráról, és egy fényes 500-as jelvényre cserélte, oválisabbak lettek a fényszórói, változtak a hűtőrács vonalai, és az egész orr-rész vadonatúj formát kapott, ami tulajdonképpen az 1957-es első generáció elejének függőleges kialakításához tér vissza, csak sokkal modernebb stílusban. Az új, dedikált padlólemez miatt a dimenziók sem maradtak a régiek, az autó 6 centiméterrel megnyúlt és kiszélesedett, 2 centivel magasabb lett, a tengelytáv pedig 2 centiméterrel nőtt. A lenyitható tető alatt négy utas számára van hely.

Apró városi cirkáló létére a hatótávja egészen meglepő, az elektromos Fiat 500 akár 320 kilométert is meg tud tenni egy töltéssel a WLTP szabvány szerint, így vidéki túrákra is komolyabb hatótávpara nélkül el lehet elindulni az autóval. 150 km/h-s végsebességével az autópályáktól sem kell félni, igaz, ekkor már érdemes odafigyelni a fogyasztásra, mert a 42 kWh-s akkucsomagban tárolt energia villámgyorsan megcsappanhat. Városban viszont akár 400 kilométerre is nőhet a csúcsváltozat hatótávolsága. A villany-Fiat nem gyenge, egy 87 kW-os (116 lóerős) villanymotor mozgatja, ami 26 kilowattal több, mint például a nemrég bemutatott Renault Twingo EV teljesítménye. 0-ról 50-re 3,1 szekundum, 100 km/h-ra pedig 9 másodperc alatt gyorsul a kocsi.

Az 500e-t nem lehet 22 kW-tal tölteni AC hálózaton, mint a franciák kompakt villanyautóját – mindössze maximum 7,4 kW töltési teljesítményre képes (a hírportálok által emlegetett 11 kW-ról a Fiat sajtóanyaga nem tesz említést, bár a lenti videón a három fázishoz szükséges összes tüske látható) –, ellenben kapott DC töltési lehetőséget 85 kW-tal, aminek bizonyára sokkal többen örülnek. Az egyenáramról való töltés azt eredményezi, hogy mindössze 5 perc alatt 50 kilométernyi útra elegendő elektromosságot tud felvenni az aksi, és 80%-os töltöttséghez sem kell 35 percnél több.

Az új 500e három vezetési módot kínál fel: Sherpa állásban az autó az energiafogyasztás csökkentésével és a sebesség 80 km/h-ra korlátozásával figyel rá, hogy a sofőr biztosan odaérjen úti céljához; a Range mód aktiválja az egypedálos vezetést, a Normal üzemmód pedig nevéből adódóan az alapállapot, ami a gyártó igencsak suta megfogalmazása szerint a lehető legközelebb visz minket egy belsőégésű motoros autó vezetéséhez.

Az olaszok nem spórolták ki az autóból a ma megszokott vezetéstámogató rendszereket sem. Van adaptív tempomat, sávtartó, az intelligens sebességfigyelő a sebességhatárok betartására figyelmeztet, a városi holttér-érzékelő pedig ultrahangos szenzorok segítségével óv a balesetveszélyes helyzetektől. A rendszer az éberségünket is figyeli, és az Attention Assist bekapcsolásával rendszeresen elküld minket pihenni egy kicsit, az autón körbe elhelyezett érzékelők pedig a parkolás során jelenthetnek nagy segítséget.

A harmadik generációs Fiat 500 az első jármű a Fiat-Chrysler Csoportban az új UConnect 5 infotainment rendszerrel, mely az Android Auto és Apple CarPlay mellett 10,25 colos érintőképernyőn vezérelhető. Digitális szolgáltatásokban sem spórolt a gyártó, a My Assistant villámgyors segítségkérésre; a My Remote távvezérlésre, a klíma beállítására, és az autó megtalálására való; a My Car az autó állapotáról ad információkat; a My Navigation értelemszerűen navigációs szolgáltatásokat kínál; a My Wi-Fi hotspot egyszerre 8 okosberendezést tud felcsatlakoztatni az internetre, illetve elővarázsolja nekünk Amazon Alexát, aki által hang alapján kommunikálhatunk a kocsival; míg végül a My Theft Assistant azonnali értesítést küld autólopás esetén.

A tisztán elektromos kisautó hivatalos bemutatásával a la Prima limitált kiadás már rendelhető is a Fiat honlapján 500 eurós foglaló kifizetésével, ára 37 900 euró, ami jelenleg 12,7 millió forintnak felel meg. Ennél valószínűleg mindenki kevesebbre számított, de állítólag hamarosan olcsóbb változatok is megjelennek, július 4-én már láthatunk is egyet. „Az 500-as nem tömegpiacra készül, nem a legolcsóbb autó a szegmensben, és ez így is fog maradni” – tette hozzá Oliver Francois marketingigazgató az Autonews újságírójával beszélgetve. Az interjúból az is kiderült, hogy eleinte csak Európában kerül piacra a jármű, ahol teljes kapacitáson évente 80 000 darab gyártására készül a Fiat. Az előszéria gyártása már korábban megkezdődött Torinóban, a csúcsot júniusban éri el a termelés. Az első példányok kiszállítása idén augusztusban esedékes.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.