Villanyautót az Euronicsból

Az Aiways egy mindössze három éves startup, melynek központja Shanghajban található, ezen kívül Európában Münchenben is rendelkeznek egy bázissal. A cég az egyik első kínai gyártó, amely Európában is piacra dobja az autóit. Az európai autókiállításokkal egyelőre nincs szerencséjük, a 2019-es Frankfurti Autószalont ugyanis egy hajszállal lekéste az U5 modell, helyette a főpályaudvaron állították ki. Idén Genfben tervezték bejelenteni az U5 európai forgalmazásának megkezdését és bemutatni az U6 modellt, ez azonban a rendezvény elmaradása miatt nem jött össze.

Az U6 bemutatójának elhalasztásáról már korábban olvashattunk, azt ugyanis a koronavírus járvány miatt nem sikerült Kínából idejében áthajózni Európába. Az online bemutató kényszerét lehetőségként is kihasználhatta volna a kínai cég, hiszen a stuttgarti helyszínről átkapcsolhattak volna Kínába, onnan bemutatva az új modellt, ez a lehetőség azonban nem jutott eszükbe, reméljük nem azért, mert még nem áll készen az U6 prototípus.

A tisztán elektromos Aiways U5 Ion SUV fontosabb paramétereit már korábban is ismertük, az autó 4680 mm hosszú, 1865 mm széles és 1700 mm magas, tengelytávolsága pedig 2800 mm. A csomagtér tágas, 432 literes, az ajtó nyitása láblendítéssel kezdeményezhető. A hátsó ülések háttámláját ledöntve több mint másfél köbméteres, 1555 literes raktér áll rendelkezésünkre.

EZT OLVASTAD MÁR?  Tesztelés alatt az elektromos Peugeot 208 és a Volkswagen I.D. Crozz

A villanyautó meghajtásáról 140 kW teljesítményű villanymotor gondoskodik, amely az első kerekeket forgatja, 315 Nm nyomatékkal. Az akku kapacitása 63 kWh, a gyártó szerint egy 30-80% töltéshez megfelelő DC töltőoszlopon mindössze 27 perc szükséges. Az akkumulátor szendvics szerkezetű kialakítással készül, amely a hűtést is megoldja. Az akku cellákat a CATL gyártja, a minőségi alkatrészeket a Bosch és hasonló megbízhatóságú beszállítóktól vásárolják. A gyártó nem kényszeríti felesleges szervizlátogatásokra a tulajdonosokat, az elektromotorok alacsony karbantartási igényei miatt az első átvizsgálás csak 100 000 km után esedékes.

Az Aiways U5 rendelkezik korunk elvárásainak megfelelő vezetéstámogató- és biztonsági rendszerekkel, így kettes szintű önvezetésre képes, valamint 360 fokos panoráma kamerarendszer segíti a parkolást is, melynek képe a műszerfal közepén elhelyezett 12,3″ méretű infotainment képernyőn figyelhető. Erről a központi érintőképernyőről vezérelhető az autó legtöbb funkciója, a légkondicionáló rendszertől a napfénytetőn keresztül az audiorendszerig.

A mai bejelentés újdonsága azonban a partner szerződésekre vonatkozott, amely szerint az autó online felületen történő közvetlen forgalmazását kiegészítve az Euronics hálózatában is megrendelhetők lesznek az autók, ahol a leendő vásárlók segítséget kaphatnak a pénzügyi és lízing lehetőségekkel kapcsolatban is, valamint a cég üzletei látják majd el a vásárlást követő vevőszolgálati funkciót is. Az autók szervizelésére márkafüggetlen szervizhálózatban lesz majd lehetőség.

EZT OLVASTAD MÁR?  Így néz ki teljes valójában a kombivá alakított Tesla Model S

Az Aiways honlapján lehetőség van teszt vezetésre is regisztrálni, ezek helyszínéről és időpontjáról azonban egyelőre konkrétumot nem tartalmaz a honlap. Az első ilyen szélesebb kör számára elérhető tesztvezetést egyébként épp a Genfi Autószalonra tervezték, ami azonban a koronavírus kockázata miatt idén elmaradt.

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.