Önregenerálódó gumiabroncs menthet meg a kerékcseréktől?

A Goodyear évről-évre bemutat valami egészen elképesztő abroncskoncepciót, amelyek most még végtelenül drágának és kivitelezhetetlennek tűnnek, de a távoli jövőben talán ezek az ötletek jelentik majd az áttörést a járművek fejlődésében. A világ egyik legismertebb gumiabroncs-gyártójától láthattunk már bionikus bőrből készített gömb alakú kereket, valamint levegőszűrő abroncsot is, most pedig a jövő villanyautói számára készített önregeneráló gumival folytatja hagyományát a vállalat a koronavírus áldozatává vált Genfi Autószalon sajtónapján.

A névazonosság ellenére a Goodyear Recharge koncepciónak semmi köze sincs a Volvo elektromos autóihoz, hanem arra utal az elnevezés, hogy a talajjal érintkező, folyamatosan kopásban lévő gumi újratermelődik, azaz magát az abroncsot soha nem kell cserélni. Ehhez mindössze egy biológiailag lebomló folyadékkal töltött kapszulát kell beszereznünk, ami a kerékbe helyezve kiengedi magából az anyagot, ez az abroncs járataiba beszivárog, és a felszínen megjelenik az új gumi. Természetesen az út-, és éghajlati viszonyoknak megfelelően többféle kapszula is választható, de még a színüket is saját igényeinkre szabhatjuk. A technológia tartósságát a pókselyem által inspirált védőborítás is növeli.

A Recharge működési elve tulajdonképpen teljesen független a meghajtástól, ám a tanulmányt kifejezetten az elektromobilitás számára tervezte a Goodyear. Ennek oka vélhetően abban keresendő, hogy a gumi mindazon követelmények figyelembevételével készült, melyeknek a villanyautók a hagyományos meghajtású járművektől eltérő jellegzetes tulajdonságai miatt meg kell felelniük (nagyobb tömeg, azonnali nyomaték, stb.).

A vállalat azoknak is bemutatott valamit, akik nem rajonganak a földtől ily mértékben elrugaszkodott fantáziaprojektekért: az EfficientGrip Performance villanyautó-abroncs második változata jobb tapadást és az elődhöz képest 50%-kal megnövelt élettartamot ígér.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.