Főoldal » elektromos autó » Elektromos városi apróság, amivel gyerekjáték a parkolás

Elektromos városi apróság, amivel gyerekjáték a parkolás

Az olyan végtelenül egyszerű, városi közlekedésre tervezett elektromos járművek, mint például a februárban bemutatott Citroën Ami, mindig kiemelten népszerűek szoktak lenni az interneten, ami alátámasztja, hogy a városon belüli cirkáláshoz rengetegen választanának egy autónak sem nevezhető, olcsó és apró négykerekűt az autógyártók által erőltetett családi sportterepjárók helyett. A gyakori dugók, a sokszor figyelmetlen kerékpárosok, és a nehézkes parkolás miatt a zsúfolt központokban való vezetés sokak rémálma – számukra alkotta meg 1+1 személyes négykerekű motorkerékpárját egy lengyel cég, a Triggo.

A 260 centiméter hosszú, és a 130 kilós akkumulátorral együtt összesen 530 kilót nyomó járgány különlegességét az adja, hogy első két kereke menet közben is behúzható, így 148 centiméterről 86 centire csökken a szélessége. Ez egy nagyon praktikus tulajdonság, hiszen egy dugóba kerülve a jármű könnyedén össze tudja húzni magát akkorára, hogy a motorosokhoz és a biciklisekhez hasonlóan átmanőverezze magát az álló autók között. Sőt, a kanyarodásnál sem jön rosszul az alig 3,5 méteres fordulókör, és egy normál méretű parkolóhelyre is ötször beférne ily módon.

A Triggo elektromos masinája alapvetően 90 km/h-s végsebességre képes, de maga alá húzott első kerekekkel az alacsonyabb stabilitás miatt csak 25 km/h-val hajlandó menni. Teljesítményben is többet tud, mint amit szabad neki, a két villanymotor együttesen 20 kW-ot adna, de ez az L7e járműkategória követelményei miatt 15 kW-ra lett csökkentve. Ehhez egy 8 kWh-s aksiból érkezik az energia.

A lengyel csapat elsősorban autómegosztó szolgáltatások számára tervezte a jószágot, melyekről úgy gondolja, hogy a járvány lecsengése után népszerűbbek lesznek, mint valaha. Ebből kifolyólag nem is akarta a felhasználók nyakába varrni a töltés bonyodalmait, helyette inkább az akkucserélős megoldást választotta, hogy pillanatok alatt újra 100 kilométernyi hatótávot mutathasson a kijelző. A Triggo a későbbiekben robottaxi-flottákban is szívesen látná a négykerekű villanykerékpárját, ezért a rendszert úgy fejlesztette, hogy az gyorsan betanítható legyen az önvezetésre.

A városi cirkáló egyébként már nagyon régóta készül, az első koncepció 2010-ben született meg, de még a lengyel média is csak tavaly kezdett el vele foglalkozni, amikor a cég kivitte tesztelni az utakra. A tervek szerint 2021 elején a sorozatgyártás is megkezdődhet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.