Főoldal » elektromos autó » Citroën Ami: kicsi, olcsó, elektromos, pont ez kell a városba

Citroën Ami: kicsi, olcsó, elektromos, pont ez kell a városba

A Citroën a tavalyi Genfi Autószalon előtt mutatta be saját elképzeléseit arról, hogyan lehetne fenntartható módon, tiszta üzemű és kis helyigényű járművel megoldani a városlakók egyéni közlekedését. Az Ami One Concept akkor csupán egy vízió volt, ami önmagában mit sem segít a metropoliszok problémáin, ám most, egy évvel később egy újabb változatban köszönt vissza, amit már gyártásba is küldenek a franciák. A tegnap leleplezett forma jócskán eltér a korábbitól, a Citroën gyakorlatilag mindent megváltoztatott, amivel olcsóbbá és egyszerűbbé tudja tenni a sorozatgyártást, s ez rendben is van így, hiszen ettől a műanyag guruló doboztól végképp senki nem várhatja el, hogy csinos legyen, azt viszont annál inkább, hogy fillérekért vigyen minket A pontból B-be a városban.

Külsőre egyébként a XEV 3D-nyomtatott villanyautójára emlékeztet a Citroën masinája, de négy kereke és zárt, fűtött utastere ellenére autónak aligha lehet nevezni az Amit, helyette inkább a L6e járműkategóriába, a négykerekű segédmotoros kerékpárok közé sorolható a 45 km/h-s végsebességével. Ennek köszönhetően a mopedautó Franciaországban 14 éves kortól, az EU más tagállamaiban pedig átlagosan 16 éves kortól, jogosítvány nélkül is vezethető.

A gyártó mindenki számára elérhetővé szeretné tenni a járművét, így aki épp nem akarja, vagy nem tudja megvásárolni (Franciaországban 6000 eurós indulóáron), az bérelheti is (48 hónapos szerződéssel havi 19,99 euróért), illetve idén tavasztól Párizsban a Free2Move autómegosztón keresztül is használhatja (percenként 0,26 euróért a 9,9 eurós havidíj kifizetése után).

A meghajtás terén nem érdemes sokat várni a kétüléses, 241 cm hosszú járgánytól, egy 6 kW-os villanymotor mellett egy parányi, 5,5 kWh-s lítium-ion aksi tárolja az áramot, de méreteinek és mindössze 485 kilós tömegének köszönhetően ez is elég 70 kilométernyi károsanyag-kibocsátásmentes közlekedéshez. A töltés sem egy bonyolult folyamat, 3 óra alatt teljesen elvégezhető egy hagyományos 230 V-os konnektorról. Az utastérben pont ugyanolyan egyszerűség fogad, mint kívülről, saját kijelző híján az okostelefonunkon keresztül érhetjük el az infotainment rendszert és a szükséges információkat.

A megrendelés március 30-án indul a franciák számára, a legelső példányokat júniusban szállítja a gyártó. Néhány hónapon belül Spanyolországban, Németországban, Portugáliában, Belgiumban, és Olaszországban is elérhető lesz az Ami, más piacokat egyelőre nem említ a Citroën.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.