Főoldal » elektromosautó-töltés » Elbúcsúztatták a siófoki villámtöltőt

Elbúcsúztatták a siófoki villámtöltőt

Tegnap éjfélkor hivatalosan befejeződött a siófoki elektromos autó villámtöltő pályafutása. A 2013-ban a Nissan és az önkormányzat összefogásában telepített CHAdeMO töltőoszlop az elmúlt években az egyik legfontosabb töltési pont volt az M7-es autópálya mentén, illetve a Balaton környékén, egyedüliként biztosítva a hazajutást a tópartra érkező villanyautósoknak. Bár a Budapest-Székesfehérvár vonalon létesült töltőknek köszönhetően szerepe az utóbbi időben némileg csökkent, a Székesfehérvár és Balatonkeresztúr közötti 100 km-es szakaszon bezárásáig az egyetlen jól megközelíthető, nyilvános villámtöltő maradt (a napokban átadott siófoki MOL Plugee töltő lehet majd az alternatívája, de az jelentős kerülő az autópályáról).

(fotók és videó: Szita Bálint)

A csak CHAdeMO csatlakozóval felszerelt DBT (Nissan) töltő az elektromobilitás jogi szabályozásának az áldozata lett, ugyanis CCS csatlakozó híján az üzemeltetője már nem kaphatott rá hivatalos működési engedélyt. Az előírásoknak való megfelelés csak a készülék cseréjével lett volna megoldható, de az önkormányzat a meglévő többi töltőre hivatkozva egyelőre nem szavazta meg a helyszínnek a további működés lehetőségét.

A villanyautósok vasárnap délután egy spontán találkozóval búcsúztak a töltőtől. Köszönjük Siófok város önkormányzatának, hogy a Balaton parti városok közül elsőként és egyedüliként a legfontosabb, kezdeti időszakban támogatták a hazai elektromobilitás elterjedését! Köszönjük továbbá a Nissannak, hogy az első villámtöltők biztosításával az összes CHAdeMO csatlakozós autónak lehetővé tették az ország néhány kulcsfontosságú pontján a töltést.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »