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
auto
2024. 04. 26. péntek

Az otthoni akkumulátoros energiatárolók nem csak azért hasznosak, mert el tudjuk raktározni a napközben feleslegesen megtermelt energiát estére, hanem azért is, mert egy nagy decentralizált aksiként működve, a háztartások sokasága be tud segíteni ebbe hálózati szinten is.

Van ahol ezt már kedvezményekkel jutalmazzák is.

A jóból is megárt

A megújuló energiák egyik, vagy inkább egyetlen rákfenéje, hogy tárolásuk még nem mindig megoldott. Ha otthon van napelemünk, de nap közben szinte senki nem tartózkodik otthon, akkor az feleslegesen túltermel (főként májustól októberig napos időben), míg este hazaérve vásárolnunk kell az áramot. Erre az egyik megoldás a szaldós elszámolás, ami arra alapoz, hogy a mi feleslegünket átadjuk a szolgáltatónak, hiszen másnak – ha más nem irodáknak, üzemeknek – napközben az nagyon is kell, majd este ennek fejében 1:1-ben ingyen visszakapunk ugyanannyi áramot. Így nap közben kevesebb fosszilis erőművet kell üzemeltetni, nekünk sem vész kárba a napenergia, és így mindenki jól jár. Az elmélet szép, de a gyakorlatban azért repedezik a cukormáz, mivel az áramszolgáltatónak folyamatosan becsülnie kell a várható (túl)termelést, illetve a fogyasztást, arról nem is beszélve, hogy az áram előállításának költsége csak egy része a fogyasztói árnak, de a szaldó ezzel eléggé nagyvonalúan bánik.

A fogyasztóknak igen kedvező rendszer azonban kivezetés alatt van az Unióban, a hagyományos elszámolás, amikor az áram árának nagyságrendjében eladjuk a felesleges áramot, majd amikor kell, a teljes fogyasztói árért (ami ennél jóval magasabb) visszavásároljuk azt, már nem mindig éri meg a felhasználónak. Ilyenkor jöhet szóba az otthoni energiatároló, mint a Tesla Powerwall 2. Ezzel a napközbeni felesleget magunk raktározzuk el, és használjuk fel. A probléma csak az, hogy ha éppen alacsony a termelésünk, akkor nem marad már semmi az aksinak, mivel azt azonnal fel is használjuk.

Most a Tesla a brit Octopus Energyvel kínál erre egy jó megoldást Németországban. A rendszert az elmúlt időszakban már Bajorországban tesztelték, most pedig élesben is elindult az ajánlat az egész országban. Lényege, hogy ha van otthon egy Tesla Powerwall 2 energiatárolónk, akkor azt az Octopus megtölti olcsó és 100%-ban megújuló, vízerőműben termelt energiával, mi pedig felhasználhatjuk azt amikor kell a háztartásnak. Így például ha fűtési rendszerünk elektromos áramot használ (hőszivattyú, klíma, vagy rezisztív fűtés), vagy villanyautónk töltése elvitette a napelemes termelést és az energiatároló kapacitását is, akkor az Octopus segítésével tiszta megújulóval tudjuk kiegészíteni a szükségletet.

A konkrét tarifa irányítószám és éves fogyasztás alapján változó, de mi végeztünk két gyors számítást Berlinre és Münchenre, ami alapján az ajánlat ha nem is fényéveket ver mindenkire, de a legolcsóbb opciókkal versenyképes. 3500 kWh éves fogyasztásra egy bajor irányítószámmal 89 eurós havidíj jött ki, ami itthonról nézve borzasztóan sok, háromszorosa a magyar árnak, de más szolgáltatóknál 87-160 euró közötti ajánlatok voltak ugyanezekkel a paraméterekkel. Az áramszolgáltató oldalán pedig így nem kell saját több száz megawattos akkuparkot kiépíteni, hiszen az ügyfelek otthoni energiatárolója egy nagy decentralizált aksiként üzemel. Az ajánlat nem igényel hűségidőt, havonta felmondható, az árakat pedig 2 évre garantálja.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.