Megszűnik a klasszikus Ioniq?

A 2016-tól piacon lévő Hyundai Ioniq – amely hibrid, tölthető hibrid, és tisztán elektromos változatban is készül, – komoly rajongótáborral rendelkezik. Rajongóit elsősorban annak köszönheti, hogy a Tesla Model 3 mellett versenyben van a világ leghatékonyabb elektromos autója címért.

Az elmúlt napokban több hazai és külföldi forrásból is szomorú hírt hallottunk: hamarosan megszűnik a típus gyártása. A lépés egyrészt teljesen logikus, a Hyundai úgy döntött, hogy az Ioniq egy teljes modellcsalád lesz, amely alatt a különböző méretű elektromos modelleket értékesíti. A 2019-ben modellfrissítésen átesett klasszikus Ioniq már hatodik éve a piacon van, lassan ideje lenne a modellváltásnak. Nyártól felpörgött az Ioniq 5 gyártása, jövőre várható az Ioniq 6 megjelenése, és a következő években számos további kisebb-nagyobb modell jelenik meg a Hyundai tisztán elektromos kínálatában. Ezek közül talán egy Ioniq 4 lehetne a klasszikus alsó-középkategóriás szedán utódja, de ilyen modell konkrét piaci bevezetéséről egyelőre nem hallottunk.

A Hyundai értékesítési adatai egyelőre nem támasztják alá a pletykákat, de a gyanút megerősítik. 2020-ban több mint 12.000 példány készült exportra, 1509 darab pedig hazai piacra a 38 kWh-s akkuval szerelt tisztán elektromos Ioniq-ból. 2021-ben Dél-Koreában már nem forgalmazták a modellt, az export viszont az év első hónapjaiban meghaladta a havi 1200 darabot. Az Ioniq 5 gyártásának áprilisi megkezdésétől már egyértelműen visszaesett az Ioniq Electric példányszáma. 2021 augusztusában mindössze 252 darabot exportáltak az „anorexiás” modellből. Szeptemberben látható ugyan egy kisebb felpattanás a 626 példánnyal, de ez is csak fele az év elején jellemző 1200 körüli értékeknek.

Kíváncsian várjuk mit hoz az október, vajon készül még néhány a méltán kedvelt hatékonyságbajnokból, vagy véget ér ez a fejezet a Hyundai életében?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.