Zsákban az újabb rekord profit a Teslánál

A hónap elején már beszámoltunk róla, hogy rekord számú, több mint 241 ezer autót adott el a Tesla az elmúlt negyedévben. Ez közel annyi, mint amennyit 2018 teljes egészében értékesítettek (245 ezer).

Ma este az is kiderült mennyi pénzt termelt ezzel a vállalat.

Tovább növekedett a nyereség

A Tesla harmadik negyedéves jelentésben már végleges számok szerepelnek a gyártásról és eladásokról is a hó eleji előzetes adatok után, de mint mindig az eltérés minimális, 91-el több autót adtak el, mint azt a hónap elején becsülték.

Az előző negyedévhez képest a vállalat 20%-kal, az előző év azonos időszakához képest pedig 73%-kal több autót adott el. 83 MW napelemet és 1295 MWh akkumulátoros energiatárolót telepítettek az előző negyedévben, a Supercharger helyszínek száma pedig 288-cal növekedett 3 hónap alatt, de nyitottak 32 új boltot és szervizt is. A cég egésze összesen 13,757 milliárd dollár bevételre tett szert, az összes kiadás és költség elszámolása után pedig 1,618 milliárd dollár adózott nyereséget ért el. A CO2 kvótákból 279 millió dollár bevétel (nyereség) származott, így enélkül is tetemes, 1,3 milliárdos a haszon.

A GAAP azaz az amerikai számviteli szabályok szerinti nyereség mellett fontos mérőszám a non-GAAP adat is. Ez abban tér el, hogy a részvényként juttatott bónuszokat nem számolják költségnek, hiszen az közvetlen kiadással nem jár a vállalatnak (elméletben csak a részvények értékét devalválja, hiszen a cég értéke még több értékpapír között oszlik meg). A piaci elemzők várakozásait mindig nehéz belőni, mert az interneten több szám kering, minden lap mást idéz. A legtöbb összesítés 1,50-1,70 dollár/részvény közötti nyerséget mutatott, ennyit vártak, ezzel szemben a valóság 1,86 dollár/részvény lett.

A cég Free Cash Flow mérőszáma, azaz szabad pénzáramalás 1,328 milliárd dollár volt az elmúlt negyedévben, készpénz tartaléka pedig 164 millióval 16,065 milliárdra csökkent, mivel törlesztettek 1,5 milliárd dollár adósságot.

Bár alapvetően nem gazdasági oldal vagyunk, szeretném megjegyezni, hogy a  fenti írás NEM befektetési tanácsadás! Mindenki a saját felelősségére játsszon a pénzével. Rendszeres olvasóink tudják, de az újak kedvéért azt is megemlíteném, hogy jómagam is rendelkezem Tesla részvényekkel – csak hogy mindenki tisztában legyen az esetleges elfogultságokkal is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.