A Coldplay turnéján kelnek második életre a BMW akkumulátorai

A világ első, akkumulátorokról és megújuló energiaforrásokkal táplált színpad-energiaellátási megoldását fogja alkalmazni a BMW a Coldplay közelgő Music Of The Spheres turnéján, amely az elmúlt napokban hatalmas sajtóvisszhangot váltott ki az angol rock és pop együttes egyedülálló fenntarthatósági törekvései miatt.

A Coldplay két évvel ezelőtt jelentette be, hogy addig nem indul újabb turnéra, amíg nem talál rá megoldást, hogy az ezzel járó környezetterhelést jelentős mértékben csökkenteni tudja – most egy 12 pontos tervet dolgozott ki ennek érdekében, így a Music of the Spheres a zenetörténet egyik legzöldebb koncertkörútjának ígérkezik.

Forrás: BMW

Az innovatív megoldások közé tartozik a rajongók mozgása által generált elektromosság felhasználása, részben a helyszínen elhelyezett elektromos kerékpárokkal, részben pedig a kinetikus stadionpadlókon keresztül, amely az ugráló közönség energiájával táplálja a színpad fényeit. Emellett napelemrendszerek is kiépítésre kerülnek, továbbá hidrogénezett növényi olajjal működő generátorok is kiveszik a részüket az energiatermelésben.

A tiszta áramot a BMW által biztosított akkumulátorrendszer gyűjti össze, melynek egy részét az első BMW i3 modellek újrahasznosított akkumulátorai adják. Az autógyártó elmondása szerint ezek az első olyan akkumulátorai, amelyek egymást követően több helyszínen kezdenek második életet, a BMW Group hosszútávú fenntarthatóságra és gazdasági körforgásra összpontosító működési modelljének szerves részeként. A technológia kiváltja a szokásos dízel-, illetve benzinüzemű generátorokat, de hogy pontosan mekkora kapacitású rendszert épít a BMW, arról nem esik szó.

Habár az akkumulátorok cipelése a világ körül nem hangzik környezetbarát megoldásnak, a Coldplay azt is szem előtt tartja, hogy a lehető legkisebb CO2-kibocsátással jusson el egyik helyről a másikra, és a keletkezett emissziót is faültetéssel igyekszik ellensúlyozni.

A Coldplay és a BMW együttműködése hosszú évekre nyúlik vissza, újabban az elektromobilitás területén is. A brit banda énekelte ugyanis a BMW iX és a BMW i4 tisztán elektromos meghajtású modellek 2021 júniusában indított kampányának dalát.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.