Már az Antarktiszon is villanyautóval járnak

Való igaz, hogy extrém alacsony hőmérsékleten a lítium-ion akkumulátor nem érzi jól magát, és ez az elektromos autók hatótávolságának és töltési sebességének a rovására mehet, de közel sem annyira drámai a helyzet, mint ahogyan azok gondolják, akik szerint télen, vagy hideg éghajlaton használhatatlan az elektromos technológia. Ha ez így lenne, akkor a bolygónk két sarkvidéke erősen no-go zóna lenne. De akkor mit keres egy villanyautó az Antarktiszon?

Tavaly decemberben állt szolgálatba a Belgiumhoz tartozó Princess Elisabeth Antarctica kutatóállomáson a Venturi Antarctica nevet viselő tisztán elektromos kutatóautó, amely a világ legelső villanyhajtású járműve a Déli-sarkvidéken. A 3,4 méter hosszú és 2,5 tonnás autót, mely a hernyótalpainak köszönhetően mindenféle tereppel képes megbirkózni, a Formula E-ből is ismert monacói cég fejlesztette. A Venturi több mint 10 éven keresztül dolgozott az Antarcticán azzal a céllal, hogy egy olyan zéró kibocsátású járművet küldhessen az Antarktiszra, mely nem károsítja a helyi ökoszisztémát.

Az autót két darab 60 kW teljesítményű villanymotor hajtja, amelyek egy 52,6 kWh kapacitású akkumulátorból kapnak energiát. A hatótávolság így körülbelül 50 km, de a járműbe befér egy másik akkumulátor is, amely 200-ra képes növelni az egy töltéssel megtehető kilométerek számát. A villanyautóban összesen hat személy utazhat felszerelésekkel együtt, és akár -60°C-ban is működőképes. A töltés időigénye körülményektől függően 2-18 óra. A Princess Elisabeth Antarctica egyébként egy teljesen zéró kibocsátású kutatóállomás, amely saját magának állítja elő az energiát napelemekkel és szélturbinákkal.

Eközben északon is felismerték az elektromos hajtás előnyeit, és a kanadai Churchillben, az északi sarkkör közelében szolgálatba állt az első elektromos Tundra Buggy, amit jegesmaci-szafarihoz használ a tulajdonosa. A jegesmedvék jellemzően a globális klímaváltozás jelképei, hiszen az olvadó jégsapkák miatt vészesen zsugorodik a természetes élőhelyük – a Frontiers North Adventures ezért úgy gondolta, hogy elég ciki dízeles monstrumokkal utakat szervezni hozzájuk. A cég az összes dízelhajtású tundrajáróját elektromossá alakítja, tervei szerint egy évtizeden belül, az első nemrég készült el, 11 van hátra.

A 40 utas befogadására alkalmas óriások átalakítása egy normál szezon alatt 8,3 tonna szén-dioxid kibocsátásától menti meg a légkört, de a cég nem csupán emiatt döntött a projekt kivitelezése mellett, hanem azért is, mert a csendes működéssel lényegesen jobb élményt tud nyújtani az ügyfeleknek a vadállatok birodalmában.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.