Elektromos átalakítás készül a klasszikus Miniből

Ha Alec Issigonis újra megtervezhetné a klasszikus Minit, az ikonikus kisautó villanymotort kapna. Hiszen az 1959-ben piacra dobott eredeti egy olajválság idején készült, így az üzemanyag-takarékosság, valamint a négy utas és poggyászuk lehető legkisebb helyigényű szállításának ötletén alapult. A Mini Recharged projekt lehetőséget kínál a klasszikus Mini történetének folytatására a 21. században – írja a BMW sajtóközleménye.

A klasszikus Mini elektromosra átalakításának ötlete már a tisztán elektromos Mini Cooper SE sorozatgyártását megelőzően megjelent. Az első klasszikus Mini Electric 2018-ban a New York-i Autószalonon mutatkozott be. A reakciók annyira pozitívak voltak, hogy a Mini Plant Oxford csapata kidolgozott egy átépítési tervet a klasszikus Minivel rendelkező ügyfelek számára.

Az átalakítás során az eredeti benzinmotort modern elektromos hajtásra cserélik, de nagyon fontos, hogy kizárólag visszafordítható változtatásokat hajtanak végre a járművön. A koncepció része, hogy megmaradjon a lehetőség a klasszikus autó eredeti állapotának visszaállítására, ezért minden jármű eredeti motorját megjelölik és raktározzák.

Az átépítéssel a klasszikus autó megőrzi eredeti karakterét, miközben lehetővé teszi a rajongók számára az elektromos hajtáslánc teljesítményének kiélvezését, mondja Bernd Körber, a Mini márkaigazgatója.

A Mini Recharged projektnek köszönhetően a jármű élettartama fenntartható módon hosszabbítható meg. A beépített villanymotor teljesítménye 90 kW, amely 9 másodperc alatt gyorsítja a kisautót 100 km/h sebességre. Az akkumulátor körülbelül 160 km hatótávra elegendő, a fedélzeti töltő teljesítménye pedig 6,6 kW-os. A modern autó paraméterei, mint a kiválasztott fokozat vagy a hatótáv, a klasszikus műszerfalon jelennek meg. A projekt eredményeképp a klasszikus Mini újra a londoni belvárosi utcakép része lehet anélkül, hogy a tulajdonosnak ki kellene fizetni a környezetvédelmi adót képező dugódíjat.

Jelenleg minden ötödik új Mini elektromos meghajtással kerül az utakra, és talán nem mindenki tudja, hogy egy elektromos átalakítás az újabb karosszériával is megelőzte a Mini Cooper SE piacra dobását. A 2003-ban bemutatott Olasz meló című film forgatásakor Los Angeles városa nem járult hozzá, hogy belsőégésű motoros autókkal forgassanak az aluljárókban, ezért a rendező megbízta John Carpentert, a film járműkoordinátorát a Minik elektromosra alakításával.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.