A Tesla hatékonyabb, mint a Toyota?

Érdekes listát állított össze a Bloomberg több mint 70 amerikai gyáregység összehasonlításával. Megvizsgálták, melyik üzem volt a leghatékonyabb az autók gyártásában.

Négy éve senki nem gondolta volna

A lap összesítése szerint a 2021-es évben a Tesla fremonti üzeme hetente átlagosan 8550 autót gyártott le, és ezzel a leghatékonyabb volt az észak-amerikai gyárak rangsorában. Ezzel a villanyautó-gyártó eredeti gyára megelőzte a Toyota Kentucky államban található (8427), a BMW dél-karolinai (8343) és a Ford michigani (5564) gyárát is.

A Bloomberg emlékeztet rá, hogy miközben a világ autógyártása tavaly gyengélkedett, a Tesla termelése 83%-kal nőtt, idén pedig két új gyára nyílik, és tervben van mind a sanghaji, mind a fremonti üzem kapacitásának 50%-os növelése is. Az üzleti lap műholdfelvételek alapján a gyárak alapterületét is szemügyre vette, és a Tesla 492 ezer négyzetméteres központi gyára jócskán elmarad a fenti versenytársakétól – a Toyota üzeme például 836 ezer négyzetméteres, de a BMW is 650 ezren gyártja az autókat. A Giga Texas első fázisának épülete 1,2 kilométer hosszú, alapterülete pedig 734 ezer négyzetméter lesz. Az interneten elérhető adatok alapján egyébként annyit azért még hozzátennénk, hogy mind a Toyota georgetowni, mind a Tesla fremonti gyára nagyjából 10 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

Forrás: Bloomberg

Természetesen a fenti statisztika nem mond el mindent, hiszen a Teslának tavaly csak egy üzemelő autógyára volt az Egyesült Államokban, és mindössze a tizedik legnagyobb gyártó volt az országban. Az is igaz ugyanakkor, hogy amikor 2017 közepén arról szóltak a hírek, hogy alig pár tucat Model 3-at tudnak legyártani naponta, senki nem gondolta volna, hogy pár évvel később a kaliforniai gyár lekörözi az iparág éllovasának számító Toyota üzemét. Bár 2021-ben nagyon visszaesett a versenytársak termelése, ha a többieknél minden maradt volna a 2019-es szinten, Fremont akkor is a harmadik vagy negyedik helyen futott volna be a 70-ből.

Forrás: Bloomberg

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.