Főoldal » elektromos autó » Tovább szedi az áldozatait a belváros zöldmezős fekete lyuka

Tovább szedi az áldozatait a belváros zöldmezős fekete lyuka

Január közepén hosszabban is foglalkoztunk azzal a furcsa helyzettel, amit az E.ON töltőrendszeres infrastruktúrájának egységesítése és a nem teljesen egyértelmű közlekedési szabályok értelmezési problémája idézett elő a budapesti belvárosban.

A korábban az ELMŰ által üzemeltetett publikus elektromos autó töltőket, mint azt szintén megírtuk: november végétől december második feléig üzemen kívül helyezte az E.ON arra hivatkozva, hogy az ELMŰ E.ON-ba olvasztása (a hálózati cégek integrációja) miatt erre szükség van. A országban több mint 50 darab, zömmel Budapesten jelenleg kikapcsolt töltőállomásról a cégnél nem tudták megmondani, hogy meddig maradnak ebben az állapotukban. Hivatalosan az év első negyedévének végére befejeződik az infrastruktúrák összeillesztése.

Fotó: Rékási Gábor

Az általunk korábban megírt eset egy ilyen, ex lex állapotban lévő töltőhöz kapcsolódik. Az Oktogonnál büntetéssel és kerékbilinccsel zárult (?) történet azzal fűszereződött, hogy a töltéshez biztosított „zöld mezőre” jelenleg a KRESZ szerint nem lehet szabályosan ráállni.

Az itt látható képek alapján is egyértelmű, hogy ez a helyzet másoknak sem magától értetődő.

Fotó: Rékási Gábor

A korábbi esetben a parkolóőrök magyarázata a kerékbilincsre az volt, hogy a várakozni tilos tábla kiegészítő tábláját és a feliratot („Kivéve elektromos autó töltés”) úgy kell értelmezni, hogy a zöld felfestések valójában egyáltalán nem parkolóhelyek, hanem kizárólag töltőhelyek. Vagyis: ha nem töltesz, nem állhatsz oda. Legalábbis büntetlenül nem.

Ez az értelmezés teljesen jogos, viszont amíg a töltők ki vannak kapcsolva, ezeket a helyeket gyakorlatilag kizárják a forgalomból, amellett hogy csapdaként szolgálnak az óvatlan villanyautósok számára.

Fotó: Rékási Gábor

Az igazán korrekt megoldás az lenne, ha letakarnák a parkolást korlátozó táblákat addig, amíg a töltők nem üzemelnek. Így legalább normál parkolóhelyként lehetne ezeket használni a mindig zsúfolt belvárosban. Az is megoldás lehetne, ha a szolgáltató egyeztethetne a közterület felügyelettel, hogy addig tekintsék normál parkolóhelynek ezeket, amíg a a töltők nem üzemelnek, és tekintsenek el a büntetéstől.

Azt nem tudjuk, hogy a képeken látható autók tulajdonosai közül végül hányan kaptak e döntésükért bírságot.
Az alapesetet, illetve a mögötte rejlő jogszabályi és szokásjogi csapdákat ebben a cikkben dolgoztuk föl:

Címlapkép: Oktogon, ELMŰ-E.ON töltőállomás 2022. februrá 1. (fotó: Rékási Gábor)

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »