auto
2024. 02. 26. hétfő

Meglepő számok érkeztek: ennyire tekertük le a fűtést idén télen

Az emelkedő energiaárak hatására a háztartások idén télen Európa-szerte csökkentették a fűtési célú energiafelhasználásukat, az okostermosztátok forgalmazásával foglalkozó müncheni székhelyű cég, a Tado adataiból most azt is megtudhatjuk, hogy ez pontosan mekkora mértékű volt az egyes országokban.

Az emberek és a vállalkozások egyre gyakrabban használnak okostermosztátokat, hogy nyomon követhessék, mennyi energiát használnak. Ezek működését olykor még az energiaszolgáltató tarifarendszerével is összehangolják, hogy kiegyenlítsék a keresletet és csökkentsék a csúcsidőszak fogyasztását. Németországban az új épületek esetében már kötelező az ilyen okos megoldások alkalmazása.

A Tado hárommillió rendszert telepített Európában, de az összehasonlítás során ezek közül csak azokat vették figyelembe, amelyek már legalább négy éve működnek, így összesen 340 ezer háztartásból sikerült adatokat gyűjteni.

2022-23 telén a bekapcsolt fűtéssel rendelkező otthonok aránya Európa-szerte november 28-án érte el a 90%-ot. Az előző három évben ezt a küszöböt hetekkel korábban, november 7-én, 12-én, illetve 5-én lépték át – derül ki a Tado által közölt adatokból. Ehhez az információhoz azért tegyük azt is hozzá, hogy a novemberi időjárás a szokásosnál enyhébb volt, így a takarékoskodás mellett az időjárás is szerepet játszhatott a fűtési szezon későbbi indulásában.

Az enyhe novembert követően azonban a tél első hónapjában megérkeztek az igaz mínuszok is, így a december havi adatok már jó képet adnak arról, hogy mekkora mértéket öltött a takarékoskodás.

A holland és belga háztartások átlagosan 0,99 Celsius-fokkal csökkentették a lakótér hőmérsékletét az egy évvel korábbihoz képest, a britek pedig 0,97 fokkal, így ez a három ország járt az élen a spórolásban. Németországban, ahol a kormány több milliárd eurós rezsitámogatást biztosít a lakosság számára, átlagosan 0,8 fokos csökkentést regisztráltak, Magyarországon pedig 0,52 fokkal vették vissza a fűtést a Tado ügyfelei.

A háztartások a legkevésbé Norvégiában (-0,22 C), Bulgáriában (-0,28 C) és Spanyolországban (-0,29 C) csökkentették a fűtést.

A Tado arról is szolgáltatott adatokat, hogy az emberek az egyes országokban milyen arányban voltak hajlandóak csökkenteni az otthonaik hőmérsékletét.

Ezen a téren megint csak a hollandok jártak az élen (83,8%), őket a luxemburgiak (82,9%), és az írek (80,5%) követték. A legkisebb arányban a gázban gazdag Norvégia (47%) és Románia (47,7%) háztartásai fogták vissza magukat, míg Magyarországon a Tado ügyfelei közé tartozó háztartások 64,3%-a tekerte lejjebb a fűtést.

A kontinensünk egészére vonatkozó összesített adatok pedig azt mutatják, hogy ezen a télen az európai háztartások 76,3%-a spórolt a fűtésen, és átlagosan 0,8 Celsius-fokkal csavarták lejjebb a termosztátokat.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a fenti adatok nem tekinthetőek reprezentatívak, mivel azok kizárólag a Tado ügyfeleitől származnak, és könnyen lehet, hogy egy a teljes népesség körében végzett felmérés ettől eltérő számokat mutatna.

Címlapkép: Freepik

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.