Főoldal » üzlet » Ezer százalékra ugrott Kína legfőbb lítium bányásza

Ezer százalékra ugrott Kína legfőbb lítium bányásza

A történelmi rekordbevételeket már előre borítékolták a nagy kínai lítiumbányász cégek, miután az elektromos járművek akkumulátorai iránti növekvő kereslet mellett a nyersanyagárak is történelmi csúcsra ugrottak 2022-ben – írta meg a Bloomberg.

A szecsuani központból irányított Tianqi Lithium Corp. – mely a világ lítium termelésének majdnem felét (46 százalékot) ellenőrzi – azt jelentette, hogy a nettó árbevétele akár a korábbi (2021) évnek több mint a tízszerese is lehet. Az előrejelzésük szerint a 2022-es előzetes nettó bevétel 1011-1132 százalékkal ugrott meg, és elérheti a 23,1-25,6 milliárd jüant. Az egyik fő rivális, a Ganfeng Lithium Group pedig, ha ekkorát nem is, de 244-321 százalékos növekedést azért elérhetett, és így a nettó bevételüket a 18-22 milliárd jüan közötti sávba várják.

A rally elképesztő eredményei onnan nézve azonban mégsem voltak teljesen váratlanok, hogy a két óriásvállalat termékportfóliójában is fajsúlyos lítium-karbonát ára novemberben – a kínai piacon – akkora csúcsra futott, hogy a 2020-ban mért piaci mélypont 15-szörösét is megadták érte. Ezzel együtt is: az elektromos járművek akkumulátoraiban használt anyag iránt folyamatosan nőtt és nő a kereslet. Egyes számítások szerint a lítiumfogyasztás aktuális értéke a 2020-as 3 milliárd dollárról 2022-ben megközelítőleg 35 milliárd dollárra emelkedett.

Ezzel párhuzamosan az akkumulátorgyártók és az elektromosautó-gyártók most arra panaszkodtak, hogy túl drága lett a lítium, és ez az árréseiket mardossa.

Csak érdekességként: két éve az volt itt a legnagyobb probléma, hogy annyira olcsó volt a lítium, hogy ez már az ellátási láncokat és a bányászati költségeket, illetve: a termelési volumenek növeléséhez szükséges beruházásokat veszélyeztette. A Bloomberg elemzője, Annie Lee január közepén éppen arra hívta fel a figyelmet, hogy az öt meghatározó elemzőház (Bank of America, J.P. Morgan, Morgan Stanley, S&P Global Commodity Insights, Benchmark Mineral Intelligence) előrejelzéseiből az a kép rajzolódik ki, hogy az idei év kiegyensúlyozottabb világpiacot és akár jelentős lítiumtöbbletet is hozhat. Ehhez azonban arra is szükség volna, hogy a bányászati cégek (nem csak Kínában, de Chilében, Ausztráliában stb.) ne ütközzenek akadályba az új kitermelési terveiket és kapacitásbővítéseiket illetően.

Az előrejelzések szerint 2023-ban a világ lítium termelése 22-42 százalékkal tovább nőhet majd, ami Annie Lee szerint közelebb viheti a kereslet-kínálati rendszert az egyensúlyi állapotokhoz és az árak normalizálódásához.

A növekedés a két, korábban említett kínai cégen nem fog múlni: a Tianqi nemrég 95 millió (amerikai) dolláros ajánlatot tett az ausztrál Essential Metals Ltd lítiumkutató cég felvásárlására; a Ganfeng pedig néhány napja azt jelentette be, hogy 2,22 milliárd dollár értékű beruházást indít, hogy két új, kínai akkumulátorgyárat (összesen 34 GWh kapacitást) megépítve, elérje a 100 GWh szintet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »