Főoldal » energia » Plug-in hibrid lesz a Honda következő hidrogénautója

Plug-in hibrid lesz a Honda következő hidrogénautója

A Honda még idén megkezdi a General Motors-szal közösen kifejlesztette hidrogénes hajtáslánca gyártását.

Nem biztos azonban, hogy ezzel elsősorban a személyautókat célozzák meg.

(Kis) sorozat

Az idén gyártásba kerülő hidrogénes hajtásláncot a Honda második generációsnak nevezi, és azt ígéri, hogy

a gyártási költségeket a kétharmadával csökkentették, miközben a rendszer élettartama a kétszeresére növekedett a 2019-es Clarity Fuel Cell modelljükhöz képest.

Ennek a típusnak a forgalmazását egyébként 2021-ben szüntették be a gyenge eladási mutatókra hivatkozva, és bár konkrét számokat nem közöltek, azt más forrásokból tudjuk, hogy 2014 és 2022 között az összes gyártó együttesen 14.989 hidrogénautót értékesített az Egyesült Államokban.

A Honda második generációs üzemanyagcellás rendszerének makettje. Forrás: Honda

A Honda egyébként nem ál meg a fejlesztésekkel, céljuk, hogy az amerikai partnerrel közösen, későbbi generációkban, ismét megduplázzák az üzemanyagcella élettartamát, és a most elért szint felére csökkentsék a gyártási költségeket.

A hidrogénhajtást egyébként nem csak, illetve a sorok között olvasva talán nem is elsősorban a személyautók terén képzeli el a gyártó. A Reuters szerint Hasebe Tetsuya, a gyártó hidrogénes üzletágának vezetője arról beszélt az elmúlt héten a sajtó képviselőinek, hogy a teherszállításban használt járművek a személyautókhoz hasonlóan a következő években az elektromos meghajtásra váltanak majd, de a kínálat kettéválik majd és az akkumulátoros modellek mellett ott lesznek a hidrogénesek is a piacon.

Így működhet a hidrogéngazdaság a Honda szerint. Forrás: Honda

A vállalat sajtóközleménye négy fő területet nevez meg a hidrogénes üzletág számára:

  1. Már 2024-ben gyártásba kerülhet az észak-amerikai és a japán piacra szánt hidrogénes személyautójuk, amely a nemrég bemutatott új CR-V alapjaira épül majd és különlegessége, hogy akkumulátora konnektorról is tölthető lesz.
  2. A teherjárművek területén egy éven belül megkezdik az Isuzuval közösen fejlesztett hidrogénes teherautó közúti tesztelését – Kínában egyébként a Dongfeng Motor Grouppal folyik hasonló projektjük.
  3. Mini erőművek – a Honda elsősorban számítógépes szerverközpontok számra tervezi az áramszünet idejére tartalékolt dízelgenerátorok alternatívájának kínálni csendes és környezetbarát hidrogénnel működő áramfejlesztőit.
  4. Az építőipari munkagépek villamosításához is hidrogénes megoldásokkal készülnek, bár a gyártó elismeri, hogy jelenleg még kihívás a fix hidrogénkutakkal tölteni ezeket a gépeket, de dolgoznak a megoldáson.

A vállalat azt is bejelentette, hogy aktívan közre akar működni a hidrogén-ökoszisztéma kiépítésben, amelynek kiindulópontja a fixen telepített mini hidrogénes erőművek lehetnek.

A cég a hidrogénes járművekből az évtized közepére évi 2000 darabos gyártást tervez, de 2030-ra évi 60 ezret is elképzelhetőnek tartanak, a 2030-as évek végére pedig több százezerre nőhet ez a szám.

A Honda 2022-ben 3,78 millió autót gyártott.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.