Főoldal » energia » Elég lenne egy kis dobozos akku is a lakásokhoz

Elég lenne egy kis dobozos akku is a lakásokhoz

Sok szó esik manapság a háztartási méretű energiatárolókról. Sajnos, ahogyan az Magyarországon gyakran lenni szokott: a félinformációk, a rég nem friss értesülések gyakran okoznak keserűséget, és a hírek olvasata félrevezetővé válik. Leginkább azért, mert „azt mindenki tudja”, hogy az akkumulátoros villamos energiatárolás még a) „nem kiforrott”, b) „túl drága” és c) „sohasem térül meg”. Sok a féligazság, ezekből nem érdemes építkezni, nem is vezetnek sehová…

Íme egy friss, ellenőrzött, valóban naprakész információ: a napokban kért aktuális árajánlat szerint (egy neves napelemes telepítő cég adta, egy komplett napelemes rendszerre, amihez az ügyfél kért egy standard feltételeknek megfelelni képes akkumulátoros kiegészítést is) jelenleg egy 10 kW-os napelemes rendszer ára mintegy 9,5 millió forintra jön ki, melyből az akku éppen egy picivel több, mint 2 millió forintba kerül (igaz, ez utóbbi szerelése és beüzemelése további 700 ezer forintként szerepel az ajánlatban).

Sok ez, vagy kevés?  Mindez csak azért fontos, mert az alábbi hír éppen arról szól, hogy az energetikai önellátás felé haladva, lehet sokkal kisebb lépésekben is értelmesen, célra orientálódni.

Minitower

A svájci Soleis AG a napokban bemutatott két, egészen aprócska villamos energiatároló rendszert, melyeket kifejezetten erkélyi napelemekhez fejlesztettek ki. A PV Magazine szúrta ki, hogy a cég Minitower1 és Minitower2 nevet viselő csomagja csupán 1, illetve 2 kWh kapacitású, és a pakkok így is kerülnek majd a piacra.

A napelemes rendszerek, töltő infrastruktúra és hőszivattyú területeket a villanyszerelés és a kisméretű rendszerépítés felől megközelítő svájciak a kérdéskört a praktikum oldaláról vizsgálták. Az ilyen pici, alig egy normál méretű otthoni számítógépház méretű akkumulátorokat azért érdemes megtervezni és gyártásba engedni, mert az erkélyi napelemes rendszerek népszerűvé váltak. És ezek a boxok jelenthetik majd a következő lépést…

Az erkélyi napelemek azok a mobil, engedélyhez – például Németországban és Svájcban – nem kötött rendszerek, amelyek egy-két, de legfeljebb néhány napelempanelt tartalmaznak, jellemzően a 600 W termelési összpotenciált nem érik el, és egyszerűen a hálózatra csatlakoztatva képesek csökkenteni a lakók villanyszámláját, és a hálózat leterheltségét. Berlinben olyan fontos tényezővé váltak, hogy nem csak támogatást lehet igényelni a megvásárlásukhoz, hanem külön rendelet is van a használatukról – sőt, már arról is, hogy az ilyen eszközöket a bérelt lakásba az albérlő is magával viheti – és ott ellenszolgáltatás nélkül használhatja. (Magyarországon ezek a rendszerek nem kaptak még engedélyt – elsősorban hálózati kockázatok miatt.)

A Soleis fejlesztése azt a célt szolgálja, hogy a napelemek által napközben biztosított (részleges) áramellátás termelési fölöslegét letárolják, és ezt az energiamennyiséget a lakók naplemenete után minden este elhasználhassák. A kis akkukra 1-4 erkélyi napelempanelt lehet rácsatlakoztatni, igaz: a gyártó közölte, hogy egyszerre több akku is rendszerbe rendezhető.

Alapterhelésre való

A német Inside Digital azt is megírta, hogy a Minitower1 elgondolása arra az egyszerű ötletre épült, hogy a kiegyenlítést valójában a hálózattal együtt, a többletet oda feltöltve végzi el. Ezt úgy oldja meg, hogy négy napelemes panel használata esetén a modulok közül kettő közvetlenül töltheti az áramtárolót, míg a másik kettő – az akkumulátort megkerülve – közvetlenül az otthoni hálózatba adja le az áramát. (Ettől – legalábbis jelen pillanatban érvényes, napelemes hálózati feltöltési stop fennállásáig – ez a megoldás Magyarországon sajnos most nem használható.)

Így napközben a fogyasztás és töltés egyszerre is biztosított a tulajdonosa számára, naplemente után viszont az akkumulátor a hálózatra tölti a tartalmát (a beállított értékek alapján), és ez biztosítja a megtermelt napenergia biztos hasznosulását. Az este folyamán a Minitower 30-270 W közötti teljesítményszinten képes az energiaellátásra. Amire persze lehet azt mondani, hogy ez nem olyan sok, de egy kis lakás alaprezsijét (világítás, tv- és számítógéphasználat stb.) képes lehet így gyakorlatilag ingyen biztosítani. És hát, ugye: sok kicsi sokra mehet.

Ahhoz, hogy a lakás alapterhelését kiszolgáló rendszer működjön, az akkut csak be kell dugni a konnektorba. A minitornyok árazása és a piaci megjelenés pontos dátuma még nem ismert.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »