Főoldal » elektromos autó » elektromosautó-akkumulátor » Nem az arborétum hozta Vácrátótra az új akkuipari beruházót

Nem az arborétum hozta Vácrátótra az új akkuipari beruházót

A külgazdasági minisztérium sajtóközleménye szerint Vácrátóton építi meg az új üzemét a Nippon Paper Industries. A japán vegyipari cég 15 milliárd forint értékű akkumulátoralkatrész-üzemet épít, melyhez az állam 2,3 milliárd forintos támogatást ad.

A 2000 fős lélekszámú, Pest megyei kistelepülés eddig a Nemzeti Botanikus Kertjéről volt ismert, az ipari parkjáról nem. Azonban a közelben, a település délkeleti részének szomszédságában működik a Samsung SDI Magyarország akkugyára, mely nagy valószínűséggel magyarázatot is ad a Nippon Paper döntésére.

Vácrátót közigazgatási területe (forrás: GoogleMap)

A cég saját bejelentése több kapaszkodót ad arra vonatkozóan, hogy mit is szeretnének Vácrátóton. A tőzsdei cég közleménye szerint a 10 millió eurós tőkével alapított Nippon Paper Chemicals Europe Zrt. karboxi-metil-cellulóz (CMC) gyártására érkezik. Ez a szintetikus úton előállított, mesterséges vegyület az elektromos járművekben használt lítium-ion akkumulátorok anódjaihoz használt anyagok egyike. A Nippon Papers e beruházással csatlakozik az Európában gyorsan növekvő ellátási láncához.

A CMC egy cellulózból nyert anionos, vízben oldódó polimer, amely egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik. Ilyen tulajdonság például a kiváló sűrítés, a vízfelvétel és vízvisszatartás, valamint az is, hogy az anyag nem környezetszennyező. A CMC éppen e tulajdonságai miatt széles körben alkalmazott vegyület az élelmiszeriparban és kozmetikai adalékanyagként. Felhasználják a fogkrémekben, de olyan ipari területeken is, mint a papírgyártás.

A Nippon Paper ebből kifejlesztett terméke (SUNROSE MAC®CMC) a lítium-ionos akkumulátorok gyártásának egyik adalékanyaga, mely iránt az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet. Az eredetileg a japán Gotsu Mill-ben kiépülő gyártókapacitás mellett az európai megrendelésállomány növekedés a Nippon Papertől is a lokális gyártási kapacitások kiépítését követeli meg. A társaság mostani bejelentése ezt, a CMC gyártási kapacitásának további növelését erősíti meg azzal, hogy magyarországi üzemet kívánnak létrehozni.

A Nippon Paper azzal számol, hogy az új üzem már 2024 decemberében megkezdi a működését. A beruházás várhatóan 50 millió eurót kíván, és mintegy 60 munkahelyet termet majd a teljes üzemben.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »