Főoldal » üzlet » Továbbra is özönlenek Európába az akkumulátorgyárak, Magyarország a fő célpont

Továbbra is özönlenek Európába az akkumulátorgyárak, Magyarország a fő célpont

Egy évvel ezelőtt a battery-news.de nevű szakportál gyűjtése alapján már bemutattuk, hogy aktuálisan hogyan is állnak az európai akkumulátorgyártásra vonatkozó tervek. Akkor azt írtuk, hogy a következő években várható beruházásokkal együtt 1,1 TWh-ra fog nőni az európai gyártókapacitás, amiből Magyarország 77,3 GWh-t mondhat magáénak. Az azóta eltelt időben azonban belföldön és külföldön is rengeteg új beruházási döntés született, ezért eljött az ideje, hogy egy év után ismét elővegyük a témát, és frissítsük a listánkat.

A legújabb állás szerint Európa már meglévő, fejlesztés alatt álló, és tervezett akkucella-gyártó kapacitásai 1,9 TWh-t fognak elérni, ami körülbelül 70%-os növekedésnek felel meg az egy évvel ezelőtti állapothoz képest.

A legnagyobb növekedést Magyarország könyvelhette el, ahol tavalyhoz képest 140 GWh-val emelkedtek a célszámok. Az egy év alatt bevonzott új beruházások tekintetében Németország nem sokkal marad el a hazánk mögött (+122 GWh), így a tervezett gyártókapacitásuk már a fél TWh-t is meghaladja (545,5 GWh), de Svédország és Spanyolország sem panaszkodhat, hiszen mindkét ország 70 GWh-s növekedést mondhat magáénak. Szinte minden, a tavalyi listán szereplő országban történt új beruházásokra vonatkozó bejelentés, ebben a tekintetben csak Szlovákia és Oroszország számít kivételnek.

Abszolút értékben továbbra is Németország áll az élen 545,5 GWh-val. Magyarország a tavalyi ötödik helyről rögtön a képzeletbeli dobogó második fokára ugrott 187,3 GWh-val, a harmadik helyzett pedig Norvégia 125 GWh-val.

Az idei listán több új ország neve is szerepel: Portugália, Csehország, Svájc, Belgium és Hollandia is az elmúlt egy évben került a beruházók célkeresztjébe, Portugáliának ráadásul rögtön egy 45 GWh-s gyárat sikerült behúznia.

Kép: battery-news.de

Az Egyesült Királyság az egyetlen olyan európai ország, ahol csökkent a tervezett kapacitások mértéke, a Britishvolt nevű cég ugyanis nemrég csődöt jelentett, így az ő 30 GWh-s beruházásuk lekerült a listáról, és ezt a kiesést a skót Amte újonnan bejelentett 5 GWh-s bővítése csak részben tudta ellensúlyozni.

Ami Magyarországot illeti, a német szakportál szerint a Samsungnak az elmúlt évben sikerült 10 GWh-val megnövelni a gödi üzemének gyártókapacitását, amely így már 40 GWh-nál tart. Az SK Innovation a komáromi és iváncsai gyáraiban 2028-ig 40 GWh-s bővítéssel számol, így összesen évi 77,3 GWh-s kapacitással fognak rendelkezni. A CATL debreceni beruházása egymaga 100 GWh-t hoz a konyhára, amivel meg is van a táblázatban szereplő 217,3 GWh, de a fentieken túl az EVE-nek és a Samsungnak is vannak olyan bővítési tervei, amelyek számai még nem ismertek, ezért ez még valószínűleg nem is a végső szám.

Európában 2019-ben 19 millió autót gyártottak - az 1,9 terawattórányi akkumulátorból mindegyikbe juthatna 100 kWh. A Magyarországra tervezett akkumulátorgyárak évi több, mint kétmillió autóhoz elegendő cellát lennének képesek előállítani, miközben az éves autógyártásunk évi 400-500 ezer között mozog.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

dr. Papp László (Sol Invictus)

Technológiai elemző, és a Villanyautosok.hu csapatának megújuló energiákkal, energiatárolással, illetve piaci trendekkel foglalkozó szakértője. Célja, hogy minél többek számára tegye egyértelművé, hogy a fenntartható jövő gazdaságilag is a legracionálisabb választás.