Főoldal » energia » 1000 MWh – szintet léptek az akkus energiatárolók

1000 MWh – szintet léptek az akkus energiatárolók

A kanadai Ontarióban új akkumulátoros energiatároló építésébe kezdenek – ám ez eddig még nem különösebben nagy hír.

Az viszont már érdekesebbé teszi, hogy ez lehet a második 1 GWh feletti rendszer a világon.

A második fecske

A vízerőművek tározóit leszámítva, a világ legnagyobb energiatárolói általában olvasztott sót használnak, az akkumulátoros rendszerek (BESS)  általában inkább a pár száz MWh-s szinten mozognak.

A kalifornia Moss Landing project lépte át elsőként a BESS rendszerek közül a GWh-s küszöböt, ez ugyanis 400 MW teljesítményre képes és 1,6 GWh kapacitással rendelkezik. Most Kanadában az NRStor inc. készül egy GWh-s rendszer kiépítésre, amely 2025-ben működésbe is léphet.

Oneida Energy Storage Project

Az Oneida Energy Storage Project a 13 milliós Ontario államban kap helyet, és feladata az lesz, hogy gázerőműveket kiváltva segítse a csúcsidőszak fogyasztását kielégíteni.

A 438 millió dolláros, nagyjából 155 milliárd forintos beruházás eredményeképp egy 250 MW teljesítményű és 1000 MWh kapacitású energiatároló kerül telepítésre, amely annyi CO2-t spórol meg a szolgáltatónak, mintha 40 ezer hagyományos autót kivonnának a forgalomból.

A vállalat a Tesla Megapack rendszerét választotta – ha jól számolunk, nagyjából 250-260 Megapack 2 XL kerülhet telepítésre. A csúcsidőszak kisegítésén kívül a hálózati kiegyenlítésben is részt vállal majd az akkutelep.

Ontario energiatermelése egyébként meglehetősen tiszta, már, ha csak a CO2 lábnyomot nézzük. 2021-ben az elektromos áram 58%-át atomerőműben, 24%-át vízerőműben, 8,6%-át pedig gázerőművekben állították elő. A BESS rendszerek elsősorban a 8,4% szél és a 0,5% körüli napelemes termelés raktározásában segíthetnek.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.